Copiii, deprimați din cauza pandemiei. Sfatul psihologului pentru părinți

  • Este indicat ca cei mici să nu se uite la știri și să nu primească informații prea detaliate despre coronavirus
  • Copiii spun că s-au speriat foarte tare la începutul carantinei
  • Psihologii recomandă părinților să fie atenți la nevoile copiilor

Dacă tu abia faci față angoaselor provocate de epidemie și restricții,
imaginează-ți cât de greu îi este copilului! Așa că nu îl lăsa să se uite
la știri și nu îi explica detaliat situația delicată. Suferă oricum.

Numărul copiilor care se simt mereu tensionați și îngrijorați s-a dublat,
arată un studiu făcut în Israel. Procentele pot să difere de la țară la țară,
spun autorii, dar nu semnificativ.

Dovadă Alexia, o adolescentă de 14 ani din București, vorbește ca un om mare despre coronavirus și COVID-19 care au forțat-o să stea între patru pereți.

Mie nu mi-a plăcut că a venit această pandemie, pentru că eram în momentul în care m-am împrietenit foarte, foarte bine cu copiii din clasă. La început m-am speriat foarte tare, pentru că nu ştiam ce o să se întâmple, dacă o să fie totul la fel ca înainte”, povestește Alexia Vâlvoiu.

Valentina, mama Alexiei, i-a explicat fiicei sale de ce nu mai merge la școală. De ce trebuie să poarte mască și să renunțe la petrecerile de ziua ei. N-a vrut să o îngrozească, dar tevatura din jurul epidemiei de COVID-19 a speriat copila.

I-am explicat despre virus, i-am explicat că trebuie să se protejeze. Nu am îndoctrinat-o cu „vai de mine dacă nu te dezinfectezi sau nu te speli o să păţeşti ceva.””, a spus mama Alexiei, Valentina Vâlvoiu.

(Copiii – n.red.) Să fie informaţii parțiale și pe înţelesul vârstei. Vor putea trece emoţional şi din punct de vedere psihologic mai uşor, dacă noi ştim să îi susţinem şi le explicăm şi să fim atenţi la nevoie lor”, explică psihologul Bianca Pescaru.