• Copiii și femeile gravide nu au făcut parte din grupele testate pentru vaccinul anti-Covid.
  • Vaccinul Pfizer/BioNTech este autorizat în Marea Britanie doar pentru adolescenţii de peste 16 ani.
  • Britancii, primii care au autorizat vaccinul Pfizer, nu recomandă vaccinul gravidelor sau femeilor care alăptează.

În lupta pentru viaţa de dinainte de pandemie, două categorii vulnerabile rămân în afara imunizării.

Vorbim despre copii şi femeile gravide. Nici unii, nici alții nu au făcut parte din grupele testate pentru vaccinul anti-Covid. E o chestiune de etică, spun firmele producătoare.

Vaccinul Pfizer/BioNTech este autorizat în Marea Britanie doar pentru adolescenţii de peste 16 ani. Au fost testaţi și copii cu vârsta între 12 şi 16 ani, dar datele de până acum nu sunt concludente.

Şi Moderna a început testele pe o grupă de 3000 de copii, dar tot mai mari de 12 ani. Sunt state ale lumii care nici măcar nu au introdus în strategia de vaccinare copiii.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Noi îi avem în faza a treia a campaniei, care este prevăzută pentru sfârşitul primăverii. Aşa că poate, până atunci, vom avea un vaccin sigur şi pentru ei.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Copiii înregistrează forme uşoare sau asimptomatice în majoritatea cazurilor şi dacă reuşim vaccinarea celorlalti membri ai familiilor, a adulţilor, problema pentru copii este una cât se poate de uşor de rezolvat ulterior.“

Nici femeile însărcinate nu au fost incluse în testele pentru vaccin. Ce pot să îţi spun este că britancii, primii care au autorizat vaccinul Pfizer, nu recomandă vaccinul gravidelor sau femeilor care alăptează. De asemenea, femeile care vor să facă un copil sunt sfătuite să aștepte două luni după ce s-au vaccinat.