• Un studiu israelian face o legătură directă între revenirea la clasă a elevilor și reluarea epidemiei Covid-19 în țară
  • Copiii, uneori descriși drept slab „contaminanți“, sunt la originea reluării epidemiei în Israel, arată un studiu guvernamental recent

A fost un consens de la începutul crizei de sănătate: copiii suferă în mare parte de forme ușoare ale virusului.

„La copii, infecția este, în general, mai ușoară sau asimptomatică, ceea ce înseamnă că infecția poate trece neobservată sau poate rămâne nediagnosticată“,arăta un studiu publicat la mijlocul lunii august, de Centrul European pentru prevenirea și controlul (ECDC) privind infecția cu SARS-CoV-2 la copii și rolul mediului școlar în transmiterea virusului.

Cu toate acestea, copiii transmit Covid-19 mult? Răspunsul este departe de a fi unanim în corpul științific, care a ridicat din umeri de luni de zile cu privire la această întrebare.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Superpropagatori“, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în septembrie în revista Science on India, copiii sunt de fapt „mici contaminatori“, scrie leparisien.fr.

În încercarea de a vedea mai clar, guvernul israelian, confruntat cu un al doilea val la mijlocul lunii septembrie, a investigat consecințele redeschiderii școlilor după izolare.

Majoritatea studiilor pe Covid-19 și copii au fost efectuate în perioadele de izolare – care nu sunt condiții normale – sau într-un moment de transmisie comunitară redusă (în afara focarelor active, n.r.)“, scrie Zoë Hyde, om de știință.

Hyde a sintetizat rezultatele acestui studiu israelian publicat pe 21 octombrie. Pentru a demonstra contagiozitatea copiilor din țară, 350 de persoane care au infectat cel puțin zece persoane au fost identificate de autorități. Aflăm că dintre acești „super-contaminanți“, 5% erau copii.

Raportul Ministerului Sănătății din Israel arată că majoritatea copiilor sunt în cea mai mare parte asimptomatici, pot fi „supra-răspânditori“, iar grupurile școlare răspândite în comunitate și redeschiderea școlii au accelerat epidemia acolo.

Concluzia guvernului israelian: redeschiderea școlilor este într-adevăr responsabilă pentru reluarea epidemiei.