• Hackeri ruși încearcă să fure informații desprea producerea de vaccin pentru coronavirus, acuză servicii de securitate din SUA, UK și Canada
  • Spania și-a plâns azi morții într-o ceremonie dedicată victimele coronavirusului
  • Marea Britanie a pierdut peste jumătate de milion de joburi în timpul lockdown-ului
  • Italia impune interdicţii persoanelor care vin din Serbia, Muntenegru şi Kosovo
  • Rusia vrea să producă sute de milioane de doze ale unui vaccin experimental
  • Germania pregăteşte restricţii locale în cazul unui nou val de coronavirus
  • Guvernatorul statului Oklahoma a fost testat pozitiv pentru COVID-19
  • Opt lideri mondiali cer garantarea unui acces egal la vaccinul pentru coronavirus
  • Tokyo a ridicat alerta la nivel „roşu” din cauza numărului crescut de cazuri noi
  • Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost confirmat din nou pozitiv la coronavirus

Hackerii ruși Cozy Bear sunt acuzați că au încercat să fure date despre producerea de vaccin

Hackeri ruși atacă organizații care dezvoltă vaccinuri împotriva coronavirusului pentru furtul de informații au avertizat servicii de securitate din SUA, Marea Britanie și Canada.

Centrul Național pentru Securitate Cibernetică al Regatului Unit arată că hackerii încearcă să fure planurile pentru vaccin, precum și documentațiile pentru tratament adunate de farmacii și universități din toată lumea, conform Reuters.

Experții sunt „aproape siguri” că aceștia lucrează pentru Serviciile ruse de Informații. Nu au fost precizate organizațiile vizate de atacuri, dar specialiștii susțin că cercetările pentru vaccin nu au fost afectate.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Hackerii fac parte dintr-un grup numit APT29, cunoscut și ca „the Dukes” sau „Cozy Bear”. Directorul CNSC a numit tantativa spionilor ruși ”josnică”

Ceremonie în memoria celor care au murit de Covid în Spania

Spaniolii au adus astăzi un omagiu celor aproape 30.000 de oameni care au murit de Covid-19. Regele Felipe a fost gazda unei ceremonii desfășurată la Madrid. La eveniment au participat și înalții oficiali ai Uniunii Europene, directorul Organizației Mondiale a Sănătății și seful NATO.

Ceremonia organizată pe esplanada palatului regal au fost prezente 500 de persoane așezate în cerc și respectând distanțarea fizică. Au fost rude ale victimelor, angajați din spitale și reprezentanți ai poliției și ai personalului implicat în lupta cu virusul.

Criza forței de muncă în Marea Britanie

Datele oficiale din Marea Britanie arată că 649.000 de lucrători și-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei, în condițiile în care se așteaptă o criză a ocupării forței de muncă care o va depăși pe cea din anii 1980.

Oficiul Național de Statistică (ONS) a dezvăluit date care arată că 649.000 de persoane au fost concediate între martie și iunie, relatyează BBC.

Italia impune noi interdicţii din cauza coronavirusului

Guvernul Italiei a introdus, joi, Serbia, Muntenegru şi Kosovo pe lista ţărilor care prezintă riscuri majore în epidemia de coronavirus, impunând interdicţii de călătorie persoanelor care vin din aceste zone, informează cotidianul La Repubblica.

„Este necesară prudenţă maximă pentru a proteja progresele înregistrate până acum. Am semnat o nouă ordonanţă care adaugă Serbia, Muntenegru şi Kosovo pe lista ţărilor cu risc. Cine a fost în ultimele 14 zile în aceste zone are interdicţie de intrare sau de tranzitare a Italiei. În lume, epidemia este în etapa cea mai dură”, a declarat ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza.

Italia a interzis pe 9 iulie intrarea persoanelor care s-au aflat în ultimele 14 zile în Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia-Herţegovina, Chile, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru şi Republica Dominicană.

În schimb, Italia nu a impus interdicţii persoanelor care vin din Statele Unite.

Rusia vrea să producă sute de milioane de doze ale unui vaccin experimental

Administraţia de la Moscova intenţionează să producă anul acesta pe plan intern 30 de milioane de doze ale vaccinului experimental, iar alte 170 de milioane de doze ar putea fi fabricate în străinătate.

Prima etapă a testelor clinice a durat o lună şi a implicat 38 de persoane, fiind finalizată luna aceasta. Cercetătorii ruşi au stabilit că vaccinul este sigur şi induce o reacţie imună, deşi forţa imunităţii nu este clară încă.

O etapă mai amplă a testelor clinice va începe în august, implicând câteva mii de oameni, a declarat Kirill Dmitriev, directorul Fondului rus de Investiţii Directe, o entitate care s-a implicat în stimularea companiilor ruse să dezvolte soluţii anticoronavirus.

„Pe baza rezultatelor actuale, credem că vaccinul va fi aprobat în Rusia în august şi în alte ţări în septembrie, este posibil să devină primul vaccin aprobat din lume”, a precizat oficialul rus.

Peste 100 de potenţiale vaccinuri anticoronavirus sunt în curs de a fi dezvoltate în lume. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin două sunt în etape finale ale testelor clinice – unul dezvoltat de compania chineză Sinopharm şi altul de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford.

Rusia se situează pe locul al patrulea la nivel mondial, după SUA, Brazilia şi India, din punctul de vedere al numărului infecţiilor cu noul coronavirus. Până în prezent, în Rusia s-au înregistrat 751.612 cazuri de coronavirus şi 11.920 de decese.

Pe plan mondial s-au înregistrat până acum 13,5 milioane de cazuri de coronavirus şi 584.794 de decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).

Germania pregăteşte restricţii locale în cazul unui nou val de coronavirus

Guvernul federal german şi cele ale landurilor au convenit să impună doar restricţii locale în eventualitatea unui nou val al epidemiei de coronavirus.

Ministerul Sănătăţii de la Berlin a stabilit cu autorităţile landurilor germane ca eventualele noi măsuri antiepidemice să fie doar punctuale.

Restricţiile de circulaţie locale sunt „un instrument adecvat”, arată un document oficial elaborat după o reuniune a responsabililor germani din domeniul sănătăţii.

„Izolarea unor zone ample din oraşe precum Hamburg ori Berlin, spre exemplu, nu va mai fi posibilă. Deciziile trebuie luate în mod flexibil, în zonele respective, de autorităţile competente”, precizează documentul.

Numărul infecţiilor cu noul coronavirus a început să crească în Germania, coeficientul de contagiere depăşind nivelul 1. În ultimele 24 de ore au fost raportate 534 noi cazuri de Covid-19, numărul total de îmbolnăviri ajungând la 200.260 de cazuri, potrivit Institutului Robert Koch. Până în prezent, în Germania s-au înregistrat 9.078 de decese cauzate de coronavirus.

Guvernatorul statului Oklahoma a testat pozitiv pentru COVID-19

Guvernatorul statului Oklahoma, Kevin Stitt, unul dintre cei care au insistat cel mai mult pentru ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, a anunţat miercuri că este primul guvernator american care a fost testat pozitiv pentru coronavirus, scrie CNN.

Republicanul Stitt a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că a primit rezultatele testului marţi şi că se simte „bine”, în afară de faptul că are câteva dureri.

El a spus că va intra în carantină, va lucra de acasă şi se va izola de familia sa, despre care a spus că a avut rezultate negative la test.

Opt lideri mondiali cer garantarea unui acces egal la vaccinul pentru COVID-19

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, premierul Canadei, Justin Trudeau, premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, şi alţi lideri de stat au transmis o scrisoare deschisă prin care au cerut acces egal pentru tot globul la vaccinurile împotriva noului coronavirus.

Scrisoarea, intitulată „Comunitatea internaţională trebuie să garanteze un acces global egal la un vaccin COVID-19”, a fost publicată, miercuri, în Washington Post.

Grupul format din şefii de stat ai Coreei de Sud, Canadei, Etiopiei, Noii Zeelande, Africii de Sud, Spaniei, Suediei şi Tunisiei a solicitat altor lideri mondiali să se angajeze să contribuie la distribuirea echitabilă a viitorului vaccin anti-COVID-19.

Cei opt spun că în acest moment se lucrează la aproape 200 de vaccinuri pentru noul coronavirus, aflându-se în diferite etape de dezvoltare şi că există speranţa că în curând unul sau mai multe dintre acestea se vor dovedi atât sigure, cât şi eficiente.

Autorităţile din Tokyo au ridicat alerta la cel mai înalt nivel, după creşterea cazurilor de COVID

Tokyo a ridicat, miercuri, alerta la nivel „roşu”, cel mai înalt din sistemul japonez, după ce cazurile noi zilnice au atins un nivel record. Guvernatorul Tokyo, Yuriko Koike, a descris situaţia din capitala japoneză drept „destul de severă”, scrie ShanghaiDaily.com.

„Ne aflăm într-o situaţie în care trebuie să lansăm avertismente pentru cetăţeni şi companii”, a declarat Koike într-o conferinţă de presă. Ea le-a cerut locuitorilor din Tokyo să evite să facă orice fel de călătorie care nu este absolut necesară.

Rata de infecţie în Tokyo este în stadiu „roşu”, cel mai ridicat dintre cele patru niveluri din sistemul metropolei, a spus Koike, citând experţii din sistemul medical. De altfel, aceştia au lansat un avertisment în cursul zilei de miercuri, spunând că infecţiile au crescut destul de mult.

Experţii din domeniul sănătăţii spun că infecţiile în rândul tinerilor şi cazurile asimptomatice cresc în Tokyo.

Japonia a raportat 288 de noi cazuri de infecţii cu COVID-19 şi două decese în ultimele 24 de ore. Numărul total al cazurilor a ajuns la 22.508, iar decesele la 984.

Potrivit cifrelor oficiale, Japonia este una dintre ţările care au făcut cele mai puţine teste pentru COVID. La o populaţie de peste 126 milioane de locuitori, au fost realizate până acum 586.000 de teste.

Jair Bolsonaro, pozitiv a doua oară

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost confirmat din nou pozitiv la testul pentru coronavirus, ceea ce sugerează că liderul populist de dreapta nu s-a recuperat încă după diagnosticul inițial de infecție cu virusul SARS-CoV-2 anunțat în urmă cu o săptămână.

Postul CNN Brasil a precizat că informația despre noul test pozitiv i-a fost comunicată direct de președintele Bolsonaro, care a mai menționat că va efectua iar un alt test peste câteva zile.