- La nivel global, numărul de cazuri se apropie de 10 milioane: nu mai puțin de 9.6 milioane de infectări cu Covid-19 au fost raportate în întreaga lume
- În Europa se înregistrează o creștere vizibilă a cazurilor noi, pentru prima dată în ultimele luni
- OMS a numit 11 țări europene cu creșteri semnificative, printre ele se află vecinii Moldova și Ucraina.
Este posibil ca în al doilea val de coronavirus să moară alte milioane de oameni, avertizează un oficial OMS
Alte milioane de persoane ar putea muri dacă vom fi loviți de un al doilea val de infecții, a avertizat vineri un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, adăugând că focarul se răspândește așa cum au anticipat ei de la început.
„Comparația o facem cu gripa spaniolă, care s-a comportat la fel ca Covid: cazurile au scăzut în vară și au izbucnit din nou în septembrie și octombrie, făcând 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”, a spus dr. Ranieri Guerra, director general adjunct al OMS, pentru Rai TV din Italia.
„Pandemia se comportă așa cum am preconizat”, a adăugat el.
Observațiile lui Guerra apar în timp ce mai multe țări din Europa – și de pe tot globul – încep să relaxeze măsurile de restricție introduse inițial pentru a limita răspândirea coronavirusului.
Aproximativ 20% dintre locuitorii Moscovei au imunitate la coronavirus, anunță autoritățile locale
Vineri, Rusia a confirmat 6.800 de cazuri noi cu coronavirus, aducând numărul total la 620.794. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin spune că deocamdată capitala nu este pregătită să își redeschidă complet sectorul turistic, scrie The Moscow Times.
Totodată, viceprimarul Anastasia Rakova afirmă că aproximativ 20% dintre locuitorii Moscovei au căpătat imunitate la coronavirus.
”Putem spune că imunitatea de grup continuă să se formeze și aproximativ 20% dintre moscoviți au o asemenea imunitate”, a declarat Rakova, adăugând că este vorba de o creștere de 2,5% față de testările anterioare.
Plajele din Marea Britanie au fost luate cu asalt
BBC raportează că peste 500.000 de britanici au luat cu asalt plajele, în primele zile cu peste 30 de grade Celsius, fapt ce îi îngrijorează pe oficiali.
„Clima britanică este așa cum este, așa că probabil va fi un fenomen temporar”, a spus ministrul Mediului din Marea Britanie.
„Așa cum a spus și ministrul Sănătății, avem puterea să luăm măsuri. Dar nu vrem să facem asta. Suntem foarte reticenți să închidem plajele”, a adăugat acesta.
Aeroportul Orly din Paris a fost redeschis
Aeroportul Orly, din sudul capitalei Franței, a fost redeschis pentru prima dată în aproape trei luni. El a fost închis pe 31 martie din cauza izbucnirii epidemiei de coronavirus.
Călătorii pot alege să călătorească doar către 25 de destinații, un număr scăzut pentru acest aeroport. Vineri se vor opera doar 74 de zboruri, comparativ cu aproximativ 600, într-o perioadă normală, a declarat Augustin de Romanet, președintele aeroportului, pentru o stație radio din Franța.
Primul zbor al zilei a fost întâmpinat cu tunuri de apă pe pistă, înainte de decolare.
Poliția londoneză a fost atacată în timpul intervenției la o petrecere ilegală
Pentru a doua noapte consecutivă, polițiștii din Londra au fost atacați de oameni, după ce au încercat să intervină la petreceri organizate ilegal din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Poliția Metropolitană a emis un comunicat în care spune că ofițerii au fost loviți cu obiecte la un eveniment în Notting Hill, în vestul Londrei, însă nimeni nu a fost rănit.
Miercuri, 400 de persoane au petrecut pe stradă la Brixton, în sudul Londrei. Poliția și petrecăreții au avut o altercație violentă, în urma căreia 22 de polițiști au fost răniți.
Măsurile restrictive impuse de guvernul britanic sunt încă în vigoare, ceea ce înseamnă că adunările mari de persoane sunt ilegale.
Suedia spune că OMS a interpretat complet greșit datele
Epidemiologul șef al Suediei, Anders Tegnell, a declarat, pentru presa locală, că Organizația Mondială a Sănătății a interpretat complet greșit datele atunci când a spus că trendul infectărilor este pe o pantă ascendentă periculoasă în Suedia.
Specialistul suedez spune că numărul crescut de infectări din ultima vreme a fost înregistrat din cauza numărului mare de teste Suedia a început să le facă, adăugând că unele state, incluse pe lista OMS, se află abia la începutul epidemiei.
Europa înregistrează creșteri semnificative
Pentru prima dată în ultimele luni, statele europene se confruntă cu o nouă creștere a infectărilor cu Covid-19, informează OMS.
30 de țări au avut creșteri, iar în 11 dintre acestea, transmiterea accelerată a virusului a condus la creștere semnificativă.
Două dintre aceste 11 țări au graniță cu România, iar alte trei fac parte din fosta Iugoslavie. Acestea sunt: Suedia, Moldova, Ucraina, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia-Herțegovina, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Armenia și Kosovo.
Directorul regional al OMS, doctorul Hans Henri Kluge, spune că dacă acest val de creșteri nu va fi controlat de autoritățile fiecărei țări, sistemele medicale vor ceda.
Peste 2.6 milioane de cazuri de Covid-19 și peste 195.000 de decese au fost raportate în regiunea europeană a OMS, care acoperă 54 de țări și 7 teritorii din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
Aproape 20.000 de cazuri noi și aproximativ 700 de decese sunt raportate zilnic.
„În ultima vreme, am vorbit mereu despre riscul izbucnirii numărului de cazuri noi din cauza relaxării măsurilor restrictive. În câteva țări din Europa riscul a devenit o realitate. 30 de țări au înregistrat creșteri în ultimele 2 săptămâni. În 11 dintre acestea, accelerarea transmiterii a condus la o creștere semnificativă, iar dacă nu va fi controlată, sistemele medicale vor ceda”, a explicat doctorul Kluge, într-o cofnerintă de presă.
În ciuda avertizărilor pentru un al doilea val, Kluge a declarat că OMS se așteaptă ca numărul cazurilor noi să se reducă treptat în majoritatea statelor, în timpul verii.
9.6 milioane de cazuri în întreaga lume
Pandemia de coronavirus s-a răspândit pe întreg mapamondul, iar 9.6 milioane de cazuri de infectare cu Covid-19 au fost înregistrate global. De asemenea, 460.000 de decese au fost cauzate de Sars Cov 2.
SUA are cele mai multe cazuri, 2.5 milioane. Topul este completat de Brazilia, cu aproximativ 1.2 milioane de cazuri și Rusia, 613.000. România se află în primele 50 de poziții, cu un bilanț total de 25.000 de cazuri.
Mexic a depășit pragul de 25.000 de morți
Situația în America Latină se înrăutățește, iar guvernul mexican anunță că țara tocmai a depășit pragul de 25.000 de morți. Deși primul caz de Covid-19 a fost înregistrat în Mexic pe 28 februarie, la săptămâni bune după debutul pandemiei în Asia, bilanțul total al îmbolnăvirilor din această țară se ridică la peste 200.000.
Președintele socialist Andres Manuel Lopez Obrador a fost criticat dur pentru că a impus măsuri restrictive prea târziu, iar acum a decis să deschidă prea devreme activitățile publice, în ciuda situației critice.
SUA raportează tot mai multe cazuri
Peste 37.000 de noi infectări au fost raportate în ultimele 24 de ore, aproape de recordul absolut, stabilit în vârful epidemiei, în luna aprilie.
Potrivit unui raport New York Times, rata de infectări zilnice este accelerată în 29 de state, inclusiv California, Texas și Florida.
Totuși, în ciuda numărului mare de îmbolnăviri, decesele au început să scadă: ieri au fost înregistrați 692 de morți, comparativ cu media de 2000 din luna aprilie.
New York Times a realizat un infografic interactiv despre cum a fost posibilă răspândirea atât de rapidă a coronavirisului în Statele Unite.
Îl poți vedea aici.