Coronavirus România: de două ori mai multe cazuri de îmbolnăviri decât săptămâna trecută. Rafila trage un semnal de alarmă

Coronavirus România: de două ori mai multe cazuri de îmbolnăviri decât săptămâna trecută. Situația poate deveni îngrijorătoare Sursa Foto: Mediafax / Alexandra Pandrea
  • Conform profesorului Alexandru Rafila, media numărului de îmbolnăviri cu Coronavirus este de două ori mai mare decât săptămâna trecută.
  • Alexandru Rafila: „Avem o săptămână de creştere de la 150 de cazuri în medie, la 265.”
  • Lucrurile pot fi ținute sub control dacă bolnavii sunt persoane tinere, care nu prezintă alte boli, însă în cazul persoanelor în vârstă, situația poate deveni îngrijorătoare, conform reprezentantului României la OMS.

Media numărului de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus din ultima săptămână s-a dublat faţă de cea anterioară, atrage atenţia profesorul Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că situaţia poate fi menţinută sub control momentan, însă precizează că ne aflăm în faţa unei probleme de sănătate publică.

„Avem o săptămână de creştere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri faţă de media săptămânii anterioare.

S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, faţă de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă faţă de perioada de la sfârşitul stării de urgenţă. Să vedem dacă această creştere se stabilizează în jurul acestei valori.

Lucrurile pot fi ţinute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, dar situaţia poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice.

Important e ce facem acum, controlăm evoluţia şi intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua şi numărul de cazuri va creşte. Ne găsim în faţa unei probleme de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila pentru Digi24.

Reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii adaugă că este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecţie care pot face diferenţa între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor şi o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea.

„Mulţi sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri creşte în ţări cu temperaturi ridicate”, a declarat Alexandru Rafila.

Autorul articolului: Valentin Năstăilă