- Un studiu arată că românii nu cred în bolile care nu se văd
- Mulți români au dus lucrurile la extrem – fie nu mai ies din casă, ori nu au luat nicio măsură de protecție
- Românii sunt printre europenii convinși că există un tratament pentru toate bolile
În caz că te miră comportamentul românilor pe timp de epidemie, rezultatele unui studiu intitulat “Pericolele percepției” ar putea să explice multe lucruri. Pe scurt, concluzia e că românii nu cred în bolile pe care nu le văd.
Alina Stepan, Country manager Ipsos România detaliază: “Virusul e şi din categoria asta: ’Nu cunosc pe nimeni care este bolnav, în cercul meu apropiat nu e nimeni bolnav, eu nu m-am îmbolnăvit, virusul nu se vede, ca atare eu sunt optimist, cred că este doar o perioadă care va trece’. E o doză de, nu ştiu dacă pot să îi spun inconştienţă, dar de naivitate în ce priveşte modul în care evoluează bolile şi care sunt lucrurile pe care noi trebuie să le facem ca să prevenim apariţia lor sau să ajutăm la vindecarea lor”.
Sunt, bineînțeles, români care au dus lucrurile la extrem, mai spune Alina Stepan: “Unii care sunt excesiv de anxioşi şi panicaţi, care îşi îmbibă preşurile de la uşă cu clor, care nu au ieşit din casă nici măcar ca să facă cumpărături de şase săptămâni, faţă de cei care nu aplică nicio măsură, pe motiv că ei sunt cumva ocoliţi de boală”.
Studiul Ipsos mai arată că românii sunt printre europenii cei mai convinși că toate boile sunt vindecabile. Asta deși 71% spun că se bazează mai mult pe informațiile despre sănătate pe care le obțin singuri, decât pe ceea ce le spune medicul.