• Ministrul danez al sănătății admite că aproape jumătate din oamenii cu Covid din regiune au drept cauză nurcile
  • Mutația venită de la nurci ar putea să facă vaccinul mai puțin eficient
  • Sacrificarea nurcilor este o precauție înțeleaptă, pentru a evita mutația

Știrile despre faptul că coronavirusul a trecut de la oameni la nurci, a suferit o mutație și apoi a revenit la oameni a generat îngrijorare. Oficial, 12 persoane au fost infectate la ferme până acum, în principal în nordul Danemarcei, relatează The Guardian.

Totuși, ministrul danez al sănătății a admis că aproape jumătate din cei 783 de oameni cu Covid din regiune au drept cauză nurcile. Această teorie implică faptul că virusul mutant se răspândește de la persoană la persoană.

Virușii și mutațiile

Virușii acumulează în mod continuu mutații pe măsură ce se reproduc și circulă în populații, dar majoritatea sunt inofensive. Doar cateva schimbă capacitatea unui virus de a infecta oamenii sau de a provoca boli mai grave.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Sars-CoV-2 nu suferă mutații la fel de repede ca și alți viruși înrudiți, dar pentru că circulă în populația umană de ceva vreme, există un set destul de mare de mutații care au apărut”, a spus prof. David Robertson, un virusolog la Universitatea din Glasgow.

Complicații pentru vaccin

Există rapoarte că particulele de virus cu mutația venită de la nurci nu sunt așa bine neutralizate de anticorpi la persoanele care au avut Covid-19. Acest lucru ar putea, în teorie, să facă un vaccin mai puțin eficient.

Deși nu ar trebui neapărat să ne îngrozim că s-a produs această mutație, oamenii de știință ar trebui să o urmărească cu atenție. Coronavirusul are în mod clar capacitatea de a sări de la oameni la animale și înapoi, și se pare că este destul de bun la asta.

Nurcile chiar trebuie să fie sacrificate?

Este probabil o precauție înțeleaptă. Omorârea de nurci ar putea să nu provoace, în sine, tulpina să dispară, dar poate opri dezvoltarea de alte tulpini mutante în această specie și mai apoi răspândirea acesteia la oameni.