Statul a avut cheltuieli majore în pandemie cu testele PCR, concediile medicale și plata medicilor de familie.

Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat că în primele 2 luni ale lui 2021 s-au cheltuit 50.7 milioane de lei pe concedii medicale și telemedicină, în timp ce în tot anul 2020, costul total a fost de 78.7 milioane de lei.

„Acest val al pandemiei vine automat cu nişte costuri enorme, asta după ce 2020 a fost un an greu, cu mulţi bani alicați pentru îngrijirea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-COV2. Cifrele ne arată că în doar două luni din acest an, ianuarie şi februarie 2021, s-au plătit concedii medicale în valoare de 50,7 de milioane de lei. Anul trecut, din martie şi până în decembrie, plăţile totale au fost de 78,7 de milioane de lei. Aceste cifre ne arată și care este evoluţia pandemiei”, a spus Andrei Buciu, pentru G4Media.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

„Medicii de familie au contat enorm în acest an. Au fost alături de pacienţii cu forme uşoare, alături de contacţii lor, le-au recomandat tratament şi le-au oferit tot sprijinul pentru a trece peste perioada de izolare sau carantină. Telemedicina a costat în 2020, între martie şi decembrie, 7,3 milioane de lei. Şi aici avem o creştere semnificativă pentru începutul acestui an. 6 milioane de lei au fost viraţi către cabinetele medicilor de familie pentru aceste servicii de monitorizare doar pentru primele 2 luni, ianuarie şi februarie 2021. Această sumă reprezintă 82% din totalul alocat anul trecut pentru aceste servicii”, a mai declarat secretarul de stat.

Totodată, pe testele PCR s-au cheltuit 123 de milioane de lei în doar primele 6 luni de pandemie.