• Studiul a constatat că infecția cu SARS-CoV-2 a provocat pierderi osoase severe la hamsteri.
  • Osul trabecular este țesutul osos mai moale, mai spongios și mai flexibil care servește ca amortizor de șocuri la capătul oaselor lungi.
  • Ei au determinat că severitatea pneumoniei COVID-19 și doza totală de steroizi în tratament au prezis pierderea BMD după spitalizare.

O serie de studii efectuate pe animale și la om au constatat că COVID-19 poate provoca pierderea de masă osoasă în timpul bolii acute și în perioada de post-recuperare a bolii. Un studiu realizat în ianuarie de Indiana University School of Medicine a constatat că virusul SARS-CoV-2 poate provoca pierderi osoase rapide și semnificative – chiar și atunci când infecțiile par a fi ușoare.

Cercetătorii din cadrul Departamentului de Chirurgie Ortopedică au descoperit că modelele de șoareci infectate cu coronavirusul au pierdut aproximativ 25% din masa osoasă în decurs de două săptămâni de la infectare. De asemenea, aceștia au descoperit că modelele de șoareci au suferit o creștere de 63% a osteoclastelor, celule care determină descompunerea și reabsorbția osului.

Aceste modificări „au fost observate chiar și la șoarecii cu infecții ușoare și asimptomatice”.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Hamsterii imită experiența umană

Luna trecută, cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong și-au publicat investigația privind efectele infecției cu SARS-CoV-2 asupra metabolismului osos la hamsterii siberieni. Aceștia descriu modelul lor de hamster ca fiind unul care „imită îndeaproape COVID-19 la om”.

La patru zile după ce hamsterii au fost infectați cu COVID-19, țesuturile lor osoase au fost colectate și analizate cu ajutorul unor tomografii computerizate tridimensionale. Studiul a constatat că infecția cu SARS-CoV-2 a provocat pierderi osoase severe, în special la nivelul osului trabecular din oasele lungi și vertebrele lombare.

Osul trabecular este țesutul osos mai moale, mai spongios și mai flexibil care servește ca amortizor de șocuri la capătul oaselor lungi. Deoarece suportă o mare parte din pedeapsa provocată de mersul pe jos sau de alergare sau de purtarea unei sarcini, celulele osului trabecular au o rată mai mare de rotație, unde sunt descompuse și absorbite în organism.

Acest tip de os este cel care este vulnerabil la osteoporoză. În acest caz, cercetătorii au spus că răspunsul inflamator care caracterizează COVID-19 servește la declanșarea activării osteoclastelor – celulele responsabile de descompunerea țesutului osos.

Scăderea densității minerale osoase la pacienți

În aprilie, cercetătorii de la Spitalul de formare și cercetare Atatürk Sanatorium din Ankara au publicat un studiu care a analizat efectele simptomelor COVID-19 – și ale tratamentului cu steroizi – asupra densității minerale osoase (BMD) la pacienții spitalizați.

Au fost obținute tomografii computerizate toracice pentru managementul clinic în momentul diagnosticului. În esență, medicii evaluau pacienții pentru afectarea plămânilor, dar au măsurat și BMD. BMD este o măsură a mineralelor, în principal calciu și fosfor, conținute într-un volum de os.

Măsurătorile BMD sunt folosite pentru a diagnostica osteoporoza și pentru a prezice cât de probabil sunt oasele să se rupă. Pacienții supraviețuitori au fost scanați din nou în cadrul vizitelor de monitorizare.

Cercetătorii raportează că „scăderea BMD a fost semnificativ mai mare decât cea așteptată pentru pierderea anuală a BMD legată de vârstă”. Ei au determinat că severitatea pneumoniei COVID-19 și doza totală de steroizi în tratament au prezis pierderea BMD după spitalizare.

Ei au anunțat că „starea de sănătate osoasă a pacienților care supraviețuiesc spitalizării COVID-19 ar trebui monitorizată îndeaproape la vizitele de urmărire, pentru a facilita prevenirea și tratamentul precoce al complicațiilor osteoporozei”.