COVID-19: Vaccinul produs de Oxford și AstraZeneca a fost aprobat în Marea Britanie

  • Vaccinul Oxford/AstraZeneca a devenit al doilea ser anti Covid aprobat în Marea Britanie, relatează Sky News.
  • Acesta marchează un moment de cotitură major și va duce la o extindere masivă a campaniei de imunizare din Marea Britanie.

Marea Britanie dă tonul la tot ce înseamnă vaccin anti-COVID. După ce a fost prima țară care a aprobat vaccinul Pfizer – BioNTech, şi a început campania de vaccinare, acum a dat undă verde şi serului produs de Astra Zeneca şi Oxford.

Vaccinul AZD1222 a fost dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu gigantul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca, iar testele clinice efectuate au arătat că are o eficiență de până la 90%.

Marea Britanie a comandat 100 de milioane de doze de la producătorul AstraZeneca – suficient pentru a vaccina 50 de milioane de oameni.

Aprobarea de către autoritatea de reglementare a medicamentelor înseamnă că vaccinul este atât sigur cât și eficient.

Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost conceput în primele luni ale anului 2020, testat pe primul voluntar în aprilie și de atunci a trecut prin studii clinice la scară largă care au implicat mii de oameni.

Grupul farmaceutic AstraZeneca susţinea recent că a găsit, după cercetări suplimentare, „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19 dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford.

„Credem că am găsit formula câştigătoare şi cum putem obţine eficienţă, care, cu două doze, este la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri”, spunea directorul general Pascal Soriot în Sunday Times, adăugând că vaccinul AstraZeneca asigură „100% protecţie împotriva formelor severe de Covid-19”.

Vaccinul Oxford / AstraZeneca era aşteptat cu nerăbdare, deoarece este relativ ieftin şi nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca cel de la Pfizer / BioNTech, de exemplu, depozitat la -70 grade. Acest lucru face mai uşoară vaccinarea pe scară largă, precum şi în casele de îngrijire medicală.