• Crește îngrijorarea cu privire la amploarea și impactul „Covidului prelungit”.
  • Datele oficiale din Marea Britanie sugerează că aproape 10% din persoanele care au luat virusul, încă prezintă simptome la 12 săptămâni după infectare.
  • „Aceste cifre sunt ceva mai îngrijorătoare chiar și decât se temuseră mulțispun specialiștii.

O cincime dintre oameni prezintă încă simptome de coronavirus la cinci săptămâni după ce au fost infectați, jumătate dintre aceștia continuând să aibă probleme timp de cel puțin 12 săptămâni, sugerează datele oficiale, pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la amploarea și impactul „Covidului prelungit”.

Estimările anterioare au sugerat că 14,5% dintre persoanele din Marea Britanie au prezentat simptome timp de cel puțin patru săptămâni, cu 2,2% mai susceptibile de a avea simptome care durează 12 săptămâni sau mai mult. Dar noile cifre ale Biroului de Statistică Națională sugerează că simptomele în curs ar putea fi mai frecvente decât se credea anterior.

Cele mai recente date pentru Anglia, pe baza sondajului de infecție Covid, care prelevează aleatoriu probe pentru coronavirus, relevă că 21% din aproape 8.200 de participanți care au fost urmăriți după testarea pozitivă aveau încă simptome la cinci săptămâni după infectare, cu 9,9% raportând simptome la 12 săptămâni infecţie.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, a declarat că imaginea este îngrijorătoare.

„Aceste cifre sunt ceva mai îngrijorătoare chiar și decât se temuseră mulți. Dacă cineva extrapolează la cazurile globale de Covid-19, aceasta înseamnă că există 5-10 milioane de persoane cu o afecțiune pe termen lung pentru care nu avem explicații actuale și niciun plan de tratament ”, a spus el.

„Colectarea datelor este un prim pas, dar mai sunt multe de făcut. Este un ajutor că se vor deschide clinici speciale în curând, dar până când vom avea mai multe informații, va fi greu să obținem beneficii maxime din această dispoziție”, a adăugat el.

Aproximativ 11,5% dintre participanți au raportat că au avut simptome de oboseală la cinci săptămâni după infecție, 11,4% raportând o tuse și 10,1%, dureri de cap. Febra, durerile musculare, diareea și pierderea gustului și mirosului au fost regăsite pe lista lungă cu alte simptome pe care mulți au continuat să le experimenteze.

Dr. Claire Steves, de la King’s College London, membru al echipei din spatele studiului simptomelor Covid, a declarat că cifrele sunt mai mari decât estimările lor.

Dar, a spus ea, se pare că participanții la studiul ONS nu au fost întrebați dacă simptomele înregistrate au început doar după infecție.