Crește numărul de noi infecții cu Sars-Cov-2. OMS: „Dacă țările se bazează exclusiv pe vaccinuri, fac o greșeală”

Șeful OMS, apel pentru continuarea luptei cu Covid-19: „Virusul nu s-a săturat de noi“ Profimedia
  • Numărul de noi infecții cu coronavirus la nivel global a crescut săptămâna trecută pentru prima dată în șapte săptămâni.
  • Tedros a declarat că creșterea a fost „dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare”.
  • Șeful OMS: Este regretabil că unele țări continuă să acorde prioritate vaccinării adulților mai tineri și mai sănătoși.

Numărul de noi infecții cu coronavirus la nivel global a crescut săptămâna trecută pentru prima dată în șapte săptămâni, a declarat luni directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros a declarat că creșterea a fost „dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare” și a îndemnat țările să nu relaxeze măsurile de combatere a răspândirii bolii.

El a sugerat că țările se grăbesc să slăbească aceste măsuri, mizând pe vaccinuri pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, scrie Reuters.

„Dacă țările se bazează exclusiv pe vaccinuri, fac o greșeală. Măsurile de bază de sănătate publică rămân la baza răspunsului”, a spus Tedros.

El a menționat că Ghana și Coasta de Fildeș au devenit, luni, primele țări care au început să vaccineze persoanele cu doze furnizate de COVAX, programul internațional de furnizare a vaccinurilor pentru țările sărace și cu venituri medii. Dar el a criticat și țările bogate pentru acumularea dozelor de vaccin.

„Este regretabil că unele țări continuă să acorde prioritate vaccinării adulților mai tineri și mai sănătoși, cu risc mai scăzut de boli în propriile populații, înaintea lucrătorilor din domeniul sănătății și a persoanelor în vârstă din alte părți”, a spus Tedros.

Mike Ryan , expert al OMS în situații de urgență, a declarat că lupta globală împotriva coronavirusului se află într-o situatie mai bună acum decât în urmă cu 10 săptămâni înainte de a începe lansarea vaccinurilor. Dar e prea devreme pentru a spune că virusul e sub control.

„Problema este că noi controlam virusului dar si virusul ne controlează. Și chiar acum virusul controlează foarte mult ”.