• Și pacienții care nu COVID-19 au de suferit din cauza pandemiei.
  • Nu mai au acces la unele medicamente.
  • Unii producători se aprovizionau cu materie primă din China, țară parțial închisă.

De aproape nouă luni, pandemia de coronavirus a devenit subiectul principal al fiecărei zi. Parcă n-ar mai fi și alte boli. Sunt. Iar pacienții care nu au COVID-19 au de suferit din cauza pandemiei. Mai ales că nu mai au acces la medicamente.

Ce medicamente lipsesc din farmacii

Lipsesc mai multe, printre care Eutyroxul, folosit în afecțiuni ale glandei tiroide, Plaquenilul – pentru Lupus, boală autoimună și Sioforul. Este cel mai comun medicament al bolnavilor de diabet.

Anumite preparate nu se regăsesc în momentul de față de piața din România. Au dispărut. Nu mai există aprovizionare cu anumite nume de medformin. În schimb, există preparatul medformin sub alte denumiri comerciale și care are exact același efect ca celelalte preparate. Ce e important de știut pentru pacienți: ori de câte ori de la farmacie li se spune că acel medicament, cu numele cu care erau ei obișnuiți lipsește, să accepte un înlocuitor cu aceeași substanță activă”, transmite doctorul diabetolog Bogdan Timar, din Timișoara.

De ce lipsesc aceste medicamente

În primul rând pentru că unii producători se aprovizionau cu materie primă din China, țară parțial închisă, de când cu pandemia. O altă cauză este reprezentată de restricții, care îngreunează transporturile. Și, nu în ultimul rând, teama de COVID. Multi dintre noi au dat iama în farmacii si au cumpărat tot ce au auzit că ar ține COVID-ul departe”, a mai adăugat medicul Bogdan Timar.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Și paracetamolul lipsește din când în când din farmacii, și chiar vitaminele. Mai ales vitamina D, despre care mediciii spun că este eficientă în cazul bolnavilor de coronavirus. Și eu am căutat această vitamină la vreo 5-6 farmacii din Timișoara și nu am găsit-o”, mai spune medicul.