• Cercetările arată că neozeelandezii au un nivel ridicat de cunoștințe despre coronavirus și despre modul în care se răspândește
  • Neozeelandezii nu s-au lăsat păcăliți de mituri
  • În Noua Zeelandă au fost 22 de decese și sub 1.500 de cazuri de Covid-19

Secretele succesului din Noua Zeelandă au fost dezvăluite de cercetători, care spun că respectarea practicilor elementare de igienă și încrederea în autorități au fost „cheia“ eliminării coronavirusului, scrie The Guardian.

Cercetătorii de la Massey University au intervievat mai mult de 1.000 de persoane după lockdown pentru a investiga modul în care neozeelandezii au răspuns la pandemie.

Secretul gestionării crizei

„Am reușit ca țară, în special, pentru că am crezut în experții noștri din politică și din sănătate că vor gestiona criza și au făcut-o“, a spus dr. Jagadish Thaker, lector la Universitatea Massey, specializarea Comunicare, Jurnalism și Marketing.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Mesajele simple, clare despre sănătate, comunicate cu bunătate și empatie, rezonează cu oamenii, chiar și atunci când se cer schimbări dure“, mai crede el.

Nu s-au lăsat păcăliți de mituri

Cercetătorii au descoperit că neozeelandezii aveau un nivel ridicat de cunoștințe despre boală și modul în care aceasta a fost răspândită, opt din zece respondenți spunând că au început să se spele frecvent pe mâini, în timp ce 9 din 10 au mărturisit că au practicat distanțarea socială.

„Aproape toți neozeelandezii înțeleg corect măsurile importante legate de coronavirus“, au concluzionat cercetătorii, adăugând: „Aproximativ nouă din zece neozeelandezii știu despre simptome, măsuri de protecție și despre asimptomatici. Majoritatea neozeelandezilor au identificat în mod corect declarații false sau înșelătoare“.

De asemenea, nivelul crescut de documentare le-a permis să elimine unele dintre miturile apărute cu privire la coronavirus, 94% dintre respondenți știind că este fals că doar persoanele în vârstă se infectează și că tehnologia 5G răspândește boala.

„Când politicul susține știința, salvăm vieți“, a spus Thaker

În plus, studiul a constatat că Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande și directorul general al ministerului Sănătăţii, Ashley Bloomfield, au fost lăudați de respondenți pentru gestionare și pentru stilul lor de comunicare în timpul crizei.

Cu toate acestea, unul din trei neozeelandezi a crezut că coronavirusul a fost creat într-un laborator, în timp ce aproximativ unul din patru avea convingerea că expunerea la soare sau la căldură extremă poate preveni infectarea sau chiar ucide coronavirusul.

22 de decese și sub 1.500 de cazuri în Noua Zeelandă

În total 22 de persoane au murit din cauza Covid-19 în Noua Zeelandă și mai puțin de 1.500 au fost infectate, după ce au fost introduse controale stricte la frontiere și izolare la nivel național din 25 martie – una dintre cele mai timpurii din lume.