• Tinerii aflaţi într-o relaţie stabilă, respectiv cuplurile care nu au fost afectate de distanţa fizică, au continuat să folosească anticoncepţionalele.
  • Cei care se aflau în relaţii stabile au continuat să petreacă mai mult timp împreună, fapt care a dus la o mai bună cunoaştere a partenerului de viaţă.
  • La întrebările chestionarului au răspuns 324 de tineri din ţară, cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani, din mediul urban (74%) şi rural (26%).

Pandemia a afectat tinerii din România, în special în ceea ce priveşte viaţa lor intimă. Chiar dacă unii dintre ei (38%) au reuşit să se apropie mai mult de parteneri în această perioadă, pentru peste 28% dintre tineri pandemia a însemnat lipsa contactelor sexuale. Cu toţii, însă, au învăţat anul acesta câteva lecţii importante, notează Planifică Neprevăzutul, platformă online de educaţie sexuală şi contraceptivă.

În topul efectelor pe care le-a avut anul pandemic asupra contracepţiei, în rândul tinerilor, rămâne utilizarea prezervativului ca metodă de protecţie preferată de 44% dintre aceștia. Acest fapt se datorează, în primul rând, frecvenţei întâlnirilor pe care le-au avut tinerii, fricii care se instalase în vieţile lor, dar şi dorinţei acestora de a evita contactarea unei boli cu transmitere sexuală (BTS).

Cei aflaţi într-o relaţie stabilă, respectiv cuplurile care nu au fost afectate de distanţa fizică, au continuat să folosească anticoncepţionalele. Cu toate acestea, neprevăzutul a continuat să apară în rândul tinerilor, motiv pentru care 19% dintre ei au folosit pilula de a doua zi o dată sau de mai mult ori în ultimul an.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

50% dintre cupluri au pus mai mult accent pe comunicare

Deşi anul 2021 a continuat să fie un an guvernat de temeri, o altă lecţie importantă a fost comunicarea în cuplu. 50% dintre cuplurile care şi-au făcut curaj pentru a discuta despre temerile lor au făcut-o alături de partenerul de viaţă, în vreme ce peste 17% au decis să rămână tăcuţi. Cei care se aflau în relaţii stabile au continuat să petreacă mai mult timp împreună, fapt care a dus la o mai bună cunoaştere a partenerului de viaţă.

Însă, pe măsură ce pandemia a continuat, anxietatea a început să se instaleze în vieţile a 34% dintre tineri. Aceasta, alături de distanţarea fizică şi întâlnirile rare cu partenerul, au fost principalele probleme cu care s-au confruntat peste 40% dintre tineri.

„Pentru majoritatea tinerilor, blocajele induse de pandemie au creat o atmosferă de incertitudine şi frică. Mulţi au experimentat anxietate fără precedent legată de starea de sănătate, insecuritate financiară, lipsa unei perspective clare şi alte schimbări semnificative în viaţă. Stresul cauzat de aceşti factori a contribuit la scăderea notabilă a vieţii sexuale a tinerilor, peste 28% dintre ei nu au avut contacte sexuale în această perioadă. O relație de cuplu funcţională înseamnă implicare şi comunicare în fiecare zi, nu doar existenţe separate care se derulează în acelaşi timp într-un spaţiu comun,” explică Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie şi expert al platformei Planifică Neprevăzutul.ro.

De altfel, importanţa educaţiei sexuale, care poate avea loc nu doar pe băncile şcolii, ci şi pe site-urile specializate sau platformele de socializare, reprezintă o altă mare lecţie a acestei perioade. Dacă anterior anului pandemic, doar 52% dintre tineri şi-au ales, ca sursă principală de informare, site-urile care conţin informaţii de specialitate, în 2020-2021, 66% dintre tineri s-au informat despre viaţa sexuală de pe internet, citind pe site-urile specializate, cu informaţii verificate.

Tinerii sunt încrezători, iar viitorul pare să sune  bine. Deşi nu au certitudini cu privire la cum vor arăta următoarele luni din punct de vedere sexual, 52% dintre ei sunt optimişti şi cred că lucrurile se vor îmbunătăţi treptat. Odată cu imunizarea în masa şi cu începerea şcolii, cuplurile tinere par să revină la normal şi să-şi reia viaţa sexuală.

„Întrebările care îmi sunt adresate sunt o reflexie a educaţiei existente. Rolul meu nu este de judecător, de a decide cât de bine sunt informaţi sau de a-i pune la zid pentru ceea ce fac sau nu fac. Întrebările sunt anonime, iar răspunsurile pe care le ofer îi ajută să depăşească o provocare de moment, să înţeleagă valoarea şi limitările unui sfat on-line oferit de un profesionist şi, în aceeaşi măsură, să aleagă momentul în care este absolut necesară efectuarea unei consultaţii „clasice”, off-line. Acceptarea limitelor pe care le avem cu toţii, fizice, psihice sau emoţionale este o dovadă de maturitate pentru că doar atunci când ne înţelegem, ne respectăm şi ne îngrijim pe noi înşine vom fi capabili să avem o relaţie de bună calitate cu cel de lângă noi. Este motiv de bucurie numărul tot mai mare de întrebări pe care tinerii le adresează, deschiderea şi încrederea lor ne onorează şi ne obligă în acelaşi timp,” explică reprezentantul Planifică Neprevăzutul.

Cifrele reprezintă sondajul despre cum au trăit şi perceput tinerii din România, cititori ai platformei Planifică Neprevăzutul, ultimul an de pandemie, realizat în perioada 07 mai – 13 iunie 2021, prin folosirea unui chestionar online, publicat chiar pe website-ul campaniei şi şi-a propus să analizeze principalele provocări sexuale şi personale, resimţite de publicul tânăr în noul context sanitar.

La întrebările chestionarului au răspuns 324 de tineri din ţară, cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani, din mediul urban (74%) şi rural (26%).