• Cu toții avem sughițuri din când în când – și, din fericire, acestea dispar de obicei de la sine.
  • Cercetătorii spun că sughițul este des întâlnit la fumători și la persoanele care consumă cantități mari de alcool.
  • Pentru a determina dacă cancerul este cauza sughițului, ar trebui să căutați semnele cheie ale bolii, cum ar fi pierderea în greutate și oboseala, sfătuiește NHS.

Cu toții avem sughițuri din când în când – și, din fericire, acestea dispar de obicei de la sine. Acel sunet caracteristic de sughiț” este pur și simplu închiderea bruscă a corzilor vocale, ca urmare a contracției involuntare a mușchiului de la baza plămânilor (diafragma).

Și există o mulțime de sfaturi și trucuri pentru a scăpa de această neplăcere, de la a trage ușor de limbă până la a vă ține respirația sau a face gargară cu apă. Dar de ce avem sughiț? De fapt, este adesea neînțeles, experții fiind de părere că, cauzele pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Cu toate acestea, există un consens general că totul se datorează iritației și stimulării nervilor frenici și vagi odată ce diafragma s-a contractat.

Cercetătorii spun că sughițul este des întâlnit la fumători și la persoanele care consumă cantități mari de alcool. Spitalele și unitățile de îngrijire paliativă au observat, de asemenea, sughițuri la pacienții tratați pentru accidente vasculare cerebrale și pentru mai multe tipuri de cancer.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

News Medical Life Sciences spune că lista tipurilor de cancer asociate cu sughițul este extinsă și include: cancer esofagian, cancer pancreatic, cancer de stomac, unele tumori cerebrale, cancer pulmonar, tumori ale mediastinului. Instituția de sănătate spune că sughițul poate apărea atunci când nervii care deservesc diafragma devin iritați de cele de mai sus.

Timothy Pfanner, profesor asistent de medicină la Texas A&M Health Science Centre College of Medicine, a explicat: „Orice lucru care face ca stomacul să se dilate poate provoca sughiț. Fumătorii sunt predispuși pentru că înghit în mod constant aer. Uneori, vedem sughițuri intratabile la pacienții diagnosticați cu cancer al creierului, ganglionilor limfatici sau cancer de stomac. Ar trebui să cereți sfatul medicului dacă sughițul progresează de la a se întâmpla din când în când la a deveni persistent sau intratabil.”

Cum ar putea fi legat sughițul de un accident vascular cerebral

În cazul în care cineva a suferit un accident vascular cerebral, este posibil ca întreruperile căilor neurotransmițătorilor din sistemul nervos central să ducă la sughiț. Iar aceste perturbări sunt adesea observate și în creierul pacienților care sunt tratați pentru tumori cerebrale.

Vorbind pentru Huffington Post, neurologul Diana Greene-Chandos a subliniat importanța de a căuta alte semne, mai concrete, pentru a determina dacă suferiți un accident vascular cerebral. Printre indicatorii cheie ai acestei afecțiuni se numără vederea încețoșată, amorțeala sau confuzia bruscă. Mai mult, ea a explicat că sughițul datorat unui accident vascular cerebral este posibil să fie „dureros, necruțător și sever, care apare din senin”.

Cercetătoarea și echipa sa au efectuat un sondaj în rândul a o mie de persoane care au suferit un accident vascular cerebral, doar zece la sută dintre femei fiind conștiente că sughițul este un simptom. Cauzele sunt diferite în cazul cancerului de stomac, sughițul apărând doar atunci când stomacul încetează să mai funcționeze și devine întins și balonat. NHS afirmă că sughițul care durează mai mult de 48 de ore – sau care revine în mod regulat – ar trebui să fie verificat de un medic.

„Medicul de familie va dori să afle dacă sughițul dumneavoastră este cauzat de o afecțiune sau de un medicament pe care îl luați”, afirmă institutul de sănătate.

Pentru a determina dacă cancerul este cauza sughițului, ar trebui să căutați semnele cheie ale bolii, cum ar fi pierderea în greutate și oboseala, sfătuiește NHS.