• Este adevărat că toată lumea are un miros – dar transpirația unora poate mirosi mult mai rău decât a altora.
  • Atunci când nu faci duș timp de câteva zile, corpul tău poate elibera un miros potențial neplăcut.
  • Iar în unele cazuri, mirosul corporal neplăcut poate fi un indiciu al unor probleme de sănătate subiacente.

Medicul de familie Sophie Newton explică ce este cu adevărat mirosul urât, ce îți poate spune mirosul tău corporal despre sănătatea ta și cum să îl combați.

Ce este mirosul corporal?

„Mirosul corporal este un miros neplăcut cauzat de bacteriile de pe piele care descompun sudoarea în acizi, de obicei începând la pubertate, odată cu creșterea hormonilor numiți androgeni. Transpirația în sine nu miroase și are rolul important de a ajuta la reglarea temperaturii, dar bacteriile o pot folosi ca teren de reproducere și atunci se formează mirosul.”

Ce ar putea fi un semn al mirosului corporal neplăcut?

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Supraponderalitate

Potrivit Dr. Sophie, persoanele supraponderale sunt „mai predispuse” să aibă un miros urât. Persoanele care sunt supraponderale sau obeze pot avea pliuri în piele, care sunt terenuri de reproducere pentru bacterii.

Un studiu anterior a constatat, de asemenea, că persoanele supraponderale sunt mai predispuse să aibă un simț al mirosului scăzut, în comparație cu persoanele mai slabe. Acest lucru sugerează că persoanele care sunt mai mari au mai puține șanse să fie capabile să observe când miros urât.

Diabet

„Cei care suferă de diabet pot avea un miros corporal care uneori poate degaja un miros mai fructat”, explică Dr. Sophie. Dacă ai diabet, o schimbare a mirosului corporal ar putea fi un semn de cetoacidoză legată de diabet.

Cetoacidoza diabetică, cunoscută și sub numele de DKA, este atunci când există o lipsă severă de insulină în organism. Acest lucru înseamnă că organismul nu poate folosi zahărul pentru energie și începe să folosească în schimb grăsimile. Nivelurile ridicate de cetonă fac ca sângele să devină acid și mirosul corpului să fie dulce.

Boala hepatică

Persoanele care au boli de ficat pot emana un miros urât, spune Dr. Sophie. Bolnavii pot avea transpirație excesivă și un miros urât mirositor care a fost comparat cu cel de ou stricat.

Boala de rinichi

Persoanele care au boală cronică de rinichi avansată pot avea un miros corporal care seamănă cu amoniacul. Acest lucru se datorează unei acumulări de toxine în organism.

Cum să combați mirosul corporal neplăcut

„Fă baie sau duș zilnic cu săpun sau cu un substitut de săpun pentru a elimina bacteriile în exces de pe piele”, explică Dr. Sophie. Ea sugerează, de asemenea, folosirea unui antiperspirant, mai degrabă decât a unui simplu deodorant care doar maschează mirosul.

„Antiperspirantul reduce de fapt transpirația în exces”, spune ea. „Poartă haine curate, din fibre naturale care permit pielii să respire și limitează alimentele picante care pot face ca transpirația să miroasă. Dacă antiperspirantele obișnuite nu sunt suficiente, discută cu farmacia ta despre posibilitatea de a încerca roll-on-uri și spray-uri cu 20 % de clorură de aluminiu hexahidrat”, adaugă ea.