• Raportul preliminar arată că sunt diferențe între Corona Forms și alte baze de dat.
  • Ministrul Sănătății spune că s-a ajuns aici printr-o sumă de erori umane.
  • Platforma Corona Forms a fost implementată în aprilie 2020.
  • Ministrul Sănătății: Se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate.

Raportul despre cum s-au anunțat decesele de Covid în România ne-a prezentat patru seturi de date şi nicio concluzie clară.

Şi au fost analizate datele numai pentru 2020. Ministrul Ioana Mihăilă spune că cifra reală este cea obţinută pe baza certificatelor de deces, centralizate la INS. Diferențele pot fi de ordinul sutelor la un singur spital.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „Comisia a analizat în profunzime datele provenite de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferențe de raportare între cele două platforme, Corona și Alerte și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri”

Spitalele au raportat către Institutul Naţional de Sănătate publică alt set de cifre. Şi dacă INS a înregistrat aproape 17 mii de decese cu diagnostic principal Covid, raportarea spitalelor arată numai 227 de decese cu diagnostic principal Covid-19. Din cele peste 26 de mii de decese, aproape 20 de mii aveau trecut Covid-19 ca diagnotic secundar.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „Organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la direcțiile de sănătate publică din diverse cauze; există un nivel de recunoaștere redus și unele confuzii ale celor care raportează in ceea ce priveste procesul de raportare in special pentru platforma alert MS și tot direcția publică întârzieri în raportarea deceselor”

Alte seturi de raportări de la Corona Forms şi de la Alerte MS. Lucrul pe care îl văd şi eu şi îl vezi şi tu este că raportarea oficială, cea din Corona Forms, arată cea mai mică cifră. Profesorul Rafila spune că am fi putut evita această situație.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: „Din moment ce cele doua baze de date au fost la Ministerul Sanatatii, au aparutde a lungul timpului neconcordante, ce a oprit Ministerul Sanatatii sa faca un training la nivelul celor care fac…. Si la nivelul directiilor de Sanatate Publica incat sa raporteze in acelasi mod si acelasi lucru.”

Datele raportate de INS

  • 16.792 – decese cu diagnostic principal cu virus identificat
  • 234 – decese cu diagnostic principal cu virus neidentificat
  • 3.590 – de decese cu diagnostic secundar cu virus identificat
  • 281 – decese cu diagnostic secundat cu virus neidentificat
    Total INS: 20.897

Raportarea spitalelor către INSP

  • 26.106 decese
  • 227 decese cu diagnostic principal
  • 25.875 decese cu diagnostic secundar

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE