• 1.174 de bolnavi de coronavirus sunt la terapie intensivă
  • La Spitalul Victor Babeş din Timişoara sunt 209 locuri pentru COVID, dintre care 15 sunt la ATI
  • La Spitalul Judeţean Craiova sunt 24 de paturi ATI pentru bolnavii de coronavirus

Secţiile de terapie intensivă cedează sub presiunea numărului mare de bolnavi de coronavirus. S-a întâmplat la Piatra-Neamţ, s-a întâmplat şi la Timişoara.

Orban spune cum se poate rezolva problema. Spitalele să îşi facă secţii intermediare. De pre-ATI. Însă nu există personal care ca să aibă grijă de bolnavi. Ori asta, chiar e o problemă.

Medicul infecţionist Adelina Marinescu ne explică ce înseamnă asta. La Spitalul Victor Babeş din Timişoara, toţi pacienţii sunt de pre-ATI.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Aici ajung doar cazurile grave şi foarte grave. Unii pacienţi merg direct la terapie intensivă, alţii pe secţie. Dar, şi aici toate paturile sunt cu oxigen, iar personalul medical s-a specializat în ATI.

De voie, de nevoie, medicii au învaţat de la colegii din terapie intensivă cum să procedeze. Altfel, nu avea cine să îngrijească bolnavii.

Asta nu îl descurajează pe managerul Spitalului Judeţean Craiova. Laurenţiu Ivanovici vrea să extindă reţeaua de oxigen, pentru că numărul bolnavilor de coronavirus creşte de la o zi la alta.

Au nevoie de o îngijire mai mare, au nevoie de o terapie mai agresivă, mai puternică, supravegherea e mai atentă, atât medicul cât şi asistenta trebuie să intre de mai multe ori la pacient, să-l supravegheze, să îi verifice saturaţia.

Noi nu suntem o secţie de terapie intensivă unde avem camere video, să putem să supraveghem pacienţii, cum se întâmplă în secţiile de terapie intensivă. Practic, noi suntem camerele video.”, spune Adelina Marinescu doctor infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Ei sunt o mână de oameni, au secţia de terapie intensivă, unde sunt foarte mulţi pacienţi intubaţi, sau în stare foarte, foarte gravă, şi dacă ar trbui să vină din oră în oră, sau din două în două ore, la noi pe secţie, să supravegheze şi aceşti pacienţi de pre-terapie, nu ar putea să facă faţă, pentru că suntem acelaşi personal medical dintotdeauna.”, a mai adăugat aceasta.

Am solicitat suplimentarea capacităţii de furnizare a oxigenului, furnizorului nostru pentru că a crescut foarte mult consumul şi ne dorim ca în anumite saloane în care avem pacienţi covid să avem prize de oxigen astfel încât pacienţii cu forme uşoare, medii, să aibă acces la oxigen.”, a explicat Laurențiu Ivanovici, manager al Spitalului Judeţean Craiova.