• Vaccinul Oxford Astra Zeneca a fost creat în numai 10 luni
  • Cercetările au pornit odată cu demararea proiectului „Boala X”
  • La baza vaccinului stă un adenovirus împrumutat de la cimpanzei

Vaccinul produs de Oxford Astra Zeneca a fost gata în 10 luni, conceperea, testarea și producerea acestuia fiind rezultatul evoluției biotehnologiei, dar și a norocului. Munca pentru acest vaccin nu a început odată cu pandemia, ci mult înainte, scrie BBC.com.

În timpul epidemiei de Ebola lumea științifică a primit o lecție, reacția înceată provocând 11.000 de decese. Profesorul Sarah Gilbert, geniul din spatele vaccinului Oxford spune că „lumea ar fi putut să facă mult mai multe”.

În urma acestui eșec, a apărut proiectul „Boala X”, numele fiindu-i atribuit unui virus nou, necunoscut, care ar lua planeta pe nepregătite. În cadrul Institutului Jenner, de la Universitatea Oxford a fost creat un ser care conține o creație a oamenilor de știință: ChAdOx1 – un adenovirus comun printre cimpanzei, care provoacă răceală.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cercetătorii au lucrat cu acest adenovirus pentru a deveni temelia unui vaccin care să poată combate aproape orice. Un număr de 330 de persoane au primit un vaccin cu ChAdOx1, persoanele suferind de boli precum gripa comună sau fiind infectați cu virusul Zika, ori având cancer de prostată.

Virusul provenit de la cimpanzei este modificat genetic astfel încât să nu poată cauza nici o infecție în oameni. Poate fi modificat în mai multe rânduri pentru a conține modelul genetic al oricărui virus pe care sistemul imunitar ar trebui să îl atace.

ChAdOx1 a fost asemănat de oamenii de știință cu un poștaș, ei fiind nevoiți să schimbe doar coletul pe care acesta îl livrează. Faptul că această pandemie a fost cauzată de un coronavirus, le-a venit mănușă cercetătorilor. Familia de viruși a mai încercat să treacă de la animal la om în 2002, când a fost epidemie de Sars și în 2012, când a fost epidemie de Mers. Aceste două experiențe inițiale au creat un avantaj, cei de la institutul Jenner știind deja care este punctul vulnerabil al virusului.