• În lume sunt puține țări care declară că nu au înregistrat cazuri de COVID, asta și pentru că autoritățile, în unele cazuri, susțin că virusul nu există.
  • În astfel de situații, să te îmbolnăvești de coronavirus înseamnă un chin în plus.

Turkmenistanul este una dintre puținele țări, printre care și Coreea de Nord, care afirmă că nu are cazuri de coronavirus. În ciuda declarațiilor politice, documentele arată că se confruntă cu cel de-al treilea și posibil cel mai puternic val de COVID, relatează BBC.

Un bărbat a povestit pentru BBC cum e să te infectezi cu acest virus și prin ce experiențe a trecut. După ce a luat boala, Sayahat Kurbanov (nume fictiv pentru protecția identității) gâfâia ca și cum ar fi alergat la un maraton, iar durerea din piept era insuportabilă. Era clar că avea COVID, dar problema lui era că se afla în Turkmenistan, unde, oficial, pacienți ca el nu există.

Când a chemat o ambulanță luna trecută, medicul i-a spus că are pneumonie și că trebuie să meargă de urgență la spital. Sayahat Kurbanov știa că medicii se referă la cazurile de COVID ca fiind pneumonie.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

În drum spre spital, el a reușit să sune la clinica unde făcuse un test COVID cu câteva zile înainte. „Este pozitiv”, a spus o voce calmă. „Ce este pozitiv? Este COVID?”, a strigat el, „Da”, a fost răspunsul vocii din telefon.

Apoi, el a aflat că în Turkmenistan nu primești nicio dovadă dacă testul este pozitiv. Primul spital la care s-au dus a refuzat să-l primească pentru că era plin.

„Aproape că am murit pe drum. Lipsa de aer… virusul a progresat atât de repede. Am început să lovesc geamul și am strigat ‘Vă rog, opriți-vă, nu pot respira’. Mi-au dat oxigen, dar nu m-a ajutat prea mult”, a povestit el.

Următorul spital a refuzat, de asemenea, să îl interneze, de data aceasta pentru că avea interdicție de a primi pacienți care nu erau înregistrați în capitala Ashgabat.

„Am început să intru în panică. L-am întrebat pe doctor: ‘Ce ar trebui să fac? Să mor aici?’”

A sunat un doctor pe care îl cunoștea și a implorat ajutor. După numeroase apeluri telefonice și conversații aprinse, a fost în cele din urmă internat. A avut noroc, starea lui nu s-a schimbat timp de cinci zile.

„Nu puteam să inspir – era ca și cum totul în mine era lipit. Aveam atacuri de panică, deoarece nu puteam respira. Era ca și cum m-aș fi scufundat sub apă și nu puteam ieși la suprafață”, a povestit el despre perioada în care era internat.

Asta și pentru că medicii îi ignoră în mod obișnuit pe pacienți, iar asistentele nu îi verifică decât dacă cineva de la nivel înalt cheamă persoanele potrivite.

În plus, spitalul avea personal insuficient, doar câteva asistente medicale având grijă de peste 60 de persoane. Au fost situații când o femeie de serviciu a administrat injecțiile, a spus el, iar aAsistentele au spus că au avut pacienți care se prăbușeau și mureau în fața lor pentru că nu existau ventilatoare disponibile, iar aparatele de oxigen nu funcționau.

În cazul lui Sayahat Kurbanov, medicii i-au schimbat tratamentul de mai multe ori, bărbatul cheltuind aproximativ 2.000 de dolari pe medicamente și șpăgi, o sumă uriașă în Turkmenistan, și a fost externat după 10 zile.

Niciunul dintre membrii personalului de la spital nu a folosit cuvintele COVID sau coronavirus. „Ei spuneau ‘acest virus’ sau ‘această boală’”, a spus bărbatul.

În timp ce se afla în spital, Kurbanov a primit un mesaj text de la guvern cu un avertisment de sănătate. Acesta îi îndemna pe oameni să poarte măști pentru față din cauza prafului din aer.

„Oare murim din cauza prafului? Vor lăsa oamenii să moară, dar nu vor recunoaște niciodată că au COVID”, a spus el.

Turkmenistan se confruntă cu valul 3 de COVID

Presa turkmenă cu sediul în străinătate relatează despre cel de-al treilea val de infecții, dar aproape toată lumea din interiorul țării se teme să vorbească. Site-ul Turkmen.news a identificat peste 60 de persoane care au murit din cauza COVID-19 de la începutul pandemiei.

Autoritățile turkmene nu dezvăluie cazurile de coronavirus. Președintele Gurbanguly Berdymukhammedov, un fost dentist, folosește imaginea unei națiuni sănătoase ca nucleu al propagandei de stat. Recunoașterea faptului că țara este afectată de pandemie ar putea submina legitimitatea regimului său, transmite BBC.

Cazul diplomatului Kemal Uckun

Cu toate acestea, un caz de anul trecut a fost cât pe ce să arunce în aer mușamalizarea. Un diplomat turc din Ashgabat s-a îmbolnăvit. Kemal Uckun a avut simptomele tipice ale coronavirusului: dureri în piept, transpirații, febră. A fost diagnosticat cu pneumonie.

Soția sa, Guzide Uckun, i-a trimis radiografiile toracice la spitale din Turcia și toate au confirmat că avea COVID-19.

Ea a încercat cu disperare să îl aducă pe soțul ei înapoi în Turcia, dar autoritățile turkmene ar fi refuzat să permită ca un avion echipat medical să îl transporte. Permisiunea a fost acordată abia la câteva ore după moartea sa.

Trupul lui Kemal Uckun a fost îmbălsămat, iar experții criminaliști nu au putut găsi urme de coronavirus.

Autoritățile turkmene au introdus unele măsuri de carantină pentru a opri răspândirea bolii. Dar guvernul insistă că, datorită „măsurilor sale preventive”, țara rămâne liberă de Covid.