• Ochelarii cu lentile speciale pentru a vedea la distanțe diferite pentru a evita stresul vizual și luarea de măsuri pentru a reduce lumina albastră sunt câteva dintre măsurile pe care le putem lua.
  • Efectele petrecerii multor ore în fața unui ecran care emite lumină, indiferent de tipul acesteia: deteriorarea vederii, amețeli, dureri de cap sau chiar stres.
  • Există tehnologii, cum ar fi cerneala electronică, care pot evita problemele legate de lumina albastră emisă de aproape toate ecranele.

Nu este un secret că ecranele au schimbat modul în care ne folosim ochii. Nu doar pentru că ne inundă pupilele și creierele cu cuvinte și imagini. De când telefoanele mobile au devenit populare, am încetat să ne mai uităm la ecrane doar acasă și la serviciu. Și aceasta a fost o schimbare radicală în modul în care vedem lumea, scrie la Vanguardia.

Faptul că privim la ecrane peste tot înseamnă că vederea noastră trece adesea de la a privi un ecran din apropiere la a ridica brusc capul și a privi la distanțe medii sau mari. Aceasta este o tendință care este în creștere și care pune mai multă presiune asupra ochilor. Indiferent de vârsta persoanei. Acest lucru poate agrava patologiile oculare.

Această problemă nu este la fel de populară ca efectele petrecerii multor ore în fața unui ecran care emite lumină, indiferent de tipul acesteia: deteriorarea vederii, amețeli, dureri de cap sau chiar stres când nu mai vedem clar și trebuie să ne forțăm vederea.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Deși există un tip de ochelari cu tehnologie SmartView care poate filtra și lumina albastră de pe ecrane, s-a decis să nu se folosească acest tip de filtru din două motive: acesta alterează culorile, ceea ce, de exemplu, afectează claritatea imaginilor pe care le vedem pe ecrane, și pentru că astfel de filtre pentru eliminarea luminii albastre sunt disponibile în multe dispozitive.

Ecranele e-ink și cerneala electronică

Pentru a evita daunele cauzate de lumina albastră, ideal ar fi să nu folosiți ecrane. Cel puțin nu cele pe care le folosim noi. Dar există tehnologii, cum ar fi cerneala electronică, care pot evita problemele legate de lumina albastră emisă de aproape toate ecranele.

Dasung este un producător specializat în crearea de monitoare de calculator și tablete cu ecrane e-ink. Bineînțeles, nu sunt potrivite pentru orice. Nimeni nu ar trebui să se gândească vreodată să se uite la videoclipuri pe ele. Dar pentru multe sarcini de lucru, cum ar fi dactilografierea, acestea pot fi o alegere excelentă.

Iar lumina albastră nu este singurul lucru pe care aceste ecrane îl evită. Pâlpâirea, pe care abia o observăm, este, de asemenea, extrem de dăunătoare. Există, de asemenea, unele telefoane cu ecran dublu, dintre care unul este un ecran e-ink, cum ar fi acest model de la Hisense. Deși nu sunt ușor de găsit, deoarece nu au avut o bună recepție comercială.

Dar lumina albastră poate fi, de asemenea, ușor de neutralizat în monitoare, tablete și telefoane. Fie pentru că dispozitivul are un mod încorporat care afișează o lumină mai caldă, fie pentru că putem configura sistemul de operare pentru a neutraliza lumina albastră.

Unele browsere, cum ar fi Safari sau Edge, încorporează, de asemenea, un mod de citire care, combinat cu un ton mai cald, ne facilitează citirea textelor de o anumită lungime.

În plus, poate fi foarte convenabil să programați, atât pe Android, cât și pe iOS, ca modul de noapte, așa cum este cunoscută de obicei această setare care face culorile mai calde pentru a evita lumina albastră, să fie activată după o oră. Este aproape de la sine înțeles că ochii noștri vor suferi mai puțin dacă nu avem ecranul monitorului la o luminozitate prea mare.