• Doctorii speră la cât mai multe vaccinuri
  • Vaccinul este un antrenament pentru sistemul imun, spune Simona Ruţă
  • Sunt peste 82 de milioane de persoane infectate în lume

Spre bucuria tuturor sunt trei vaccinuri aprobate deja. Campionul imunizării este până acum serul Pfizer/BioNTech, folosit în campanii de imunizare în multe ţări, inlcusiv în România. 

Americanii se vaccinează deja cu serul de la Moderna, iar britanicii vor începe să se vaccineze cu cel de la AstraZeneca/Oxford de luni. Sunt peste două milioane de oameni vaccinaţi cu aceste seruri. Dar lumea încă se întreabă ce face de fapt vaccinul.

Este un fel de antrenament pentru sistemul imunitar, care învaţă să lupte cu virusul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI


În cazul unei infecţii reale cu COVID-19, aceşti anticorpi nu permit virusului să intre într-o celulă sănătoasă. Se ataşează de proteinele ţepoase şi le blochează intrarea într-o celulă sănătoasă. Aşa este creată imunitatea.

Prin vaccinare, nu mai există risc de apariție a infecției simptomatice și nici a formelor severe ale acesteia, spune virusologul Simona Ruță.

Simona Ruță, virusolog: „Dacă să zicem sunt vaccinat şi fac o infecţie asimptomatică, virusul nu pătrunde în tractul respirator inferior. Se replică numai la poarta de intrare şi să zicem, poate fi transmis. Numai că concentraţia de virus o să fie foarte mică, iar riscul celorlalţi să se infecteze o să fie redus, iar dacă din ce în ce mai mulţi o să fim imunizaţi, vaccinaţi, atunci virusul nu mai are unde să se replice, nu mai are pe cine să infecteze.”

După vaccin, o persoană poate ieși pozitiv la testul de anticorpi. 

Simona Ruță, virusolog: „Este sigur că vei avea un test de anticorpi pozitiv, care vor arăta tocmai că ai fost vaccinat, că eşti protejat şi că ai imunitate. Exclus să ai un test pozitiv care să îţi spună că ai virusul în organism.”

Medicul Simona Ruţă spune şi care sunt categoriile de populaţie pe care ar trebui să le vaccinăm cât mai repede cu putinţă. 

Simona Ruță, virusolog: „În primul rând, e important să îi vaccinăm pe cei mai vulnerabili. În al doilea rând, e foarte important să vaccinăm persoanele implicate în îngrijirea acestor pacienţi şi e foarte important să îi vaccinăm pe cei care, prin natura meseriei lor, vin foarte frecvent în contact cu mulţi oameni.”