• După identificarea virusurilor SARS în 2002 și MERS în 2012, cercetătorii cunoșteau deja că proteina Spike declanșează un răspuns imun împotriva coronavirusurilor
  • Cercetătorii cunoşteau şi mijloacele prin care ARN-ul mesager poate fi administrat fără să suprastimuleze sistemul imun
  • După producerea proteinei Spike, ARN-ul mesager care a transmis această informaţie este distrus şi eliminat

Conform Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, vaccinurile pe bază de ARN mesager, deşi nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, sunt studiate de peste 10 ani.

Sunt testate pe un număr de peste 1.500 de voluntari, iar studiile derulate arată că au un profil de siguranţă foarte bun.

După identificarea SARS în 2002 şi MERS în 2012, cercetătorii cunoşteau deja că proteina Spike este cea care poate declanşa un răspuns imun împotriva coronavirusurilor.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cercetătorii cunoşteau şi mijloacele prin care ARN-ul mesager poate fi administrat fără să suprastimuleze sistemul imunitar.

Este cunoscut faptul că ARN-ul mesager are nevoie de un înveliş de lipide care să-l ajute să traverseze membrana celulară pentru a-şi atinge ţinta.

Cum funcţionează vaccinurile pe bază de ARN mesager

  1. Transportă informaţia genetică necesară pentru producerea proteinei Spike în organismul uman.
  2. Sistemul imun recunoaşte proteina ca fiind străină şi declanşează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi
  3. Pentru a afecta organismul, coronavirusul are nevoie de peste 20 de proteine. Proteina Spike, conţinută în vaccinul ARN mesager, nu poate declanşa boala.
  4. După producerea proteinei Spike, ARN-ul mesager care a transmis această informaţie este distrus şi eliminat.

Avantajele vaccinurilor pe bază de ARN mesager

Vaccinurile pe bază de ARN mesager pot fi dezvoltate într-un mod accelerat. Nu presupun procese costisitoare şi consumatoare de timp, precum cele convenţionale.

Capacitatea ARN-ului mesager de a stimula răspunsul imun poate fi modificată pentru a asigura un profil de siguranţă cât mai bun.

ARN-ul mesager este eliminat prin procese celulare normale într-o perioadă scurtă de timp.

Utilizarea unui vaccin care folosește tehnologia ARN-ului mesager prezintă avantaje din punct de vedere al siguranţei comparativ cu vaccinurile convenţionale, întrucât acesta va conţine exclusiv elementele necesare producerii proteinei faţă de care se generează răspunsul imun.

Acestea sunt lipsite de infecţiozitate și nu influenţează informaţia genetică a persoanei vaccinate. Nu interacţionează cu genomul uman ADN – nu se integrează în acesta, iar ARN-ul mesager este un transportor tranzitor al informaţiei în organism, pe care îl va părăsi la scurt timp. La acest moment, primul vaccin omologat care utilizeaza tehnologia ARN mesager este cel produs de Pfizer/BioTech.