- Persoanele cu probleme mintale tind să caute mai mult conținut negativ.
- Studiul UCL evidențiază un ciclu vicios între stare emoțională și browsing.
- Expunerea la conținut negativ duce la o stare de spirit mai proastă.
Consumi content cu impact negativ? Ai grijă la sănătatea mintală. Un studiu realizat de UCL arată o legătură strânsă între starea emoțională și conținutul online consumat. Persoanele cu simptome de sănătate mintală precare sunt mai predispuse să acceseze pagini cu conținut negativ, iar acest obicei le agravează starea. Social media devine, astfel, propriul tău inamic.
„Trebuie să ne gândim că ochii noștri nu funcționează ca niște aparate de fotografiat care captează instantaneu o imagine a ceea ce vedem. Ochii noștri transmit o cantitate mare de informație care ajunge în memoria de lucru, unde este procesată în raport cu tot ceea ce știm deja, gândim, simțim, precum și cu emoțiile și trăirile noastre. Astfel, ceea ce percepem atunci când privim imagini în mediul digital este, de fapt, un răspuns influențat de ceea ce se petrece în interiorul nostru. De exemplu, dacă am o stare proastă, să spunem că sunt tristă din cauza unui proiect pe care îmi doream foarte mult să-l finalizez, dar nu am reușit. Această tristețe mă face să interpretez diferit conținutul digital pe care îl văd – imagini cu persoane zâmbitoare, momente din vacanțe, familii fericite, oameni de succes, antreprenori prosperi„, a explicat Alina Costache, psiholog clinician, pentru Aleph News.
„Toate lucrurile astea vor veni și îmi vor confirma că sentimentul meu de tristețe este real, că am dreptate să cred despre mine că nu sunt suficient de bună și așa mai departe intr-un acest cerc vicios al credințelor iraționale despre mine, despre lume și despre ceilalți„, a adăugat Alina Costache.