Cum îți afectează sănătatea încălzirea globală? Avertismentul medicilor

  • ONU avertizează că omenirea trece prin schimbări climatice fără precedent.
  • Creșterea temperaturilor provoacă agravarea afecțiunilor pulmonare.
  • Medicii spun că fiecare persoană trebuie să se protejeze de poluare.

Poluarea amplifică încălzirea globală iar principala cauză e comportamentul uman. Ce mulți oameni nu înțeleg, e că schimbările climatice în final tot pe ei îi afectează. Medicul pneumolog Traian Mihăescu îți spune cum resimte corpul tău modificările din natură.

Traian Mihăescu, medic pneumolog: „Creșterea temperaturii favorizează și creșterea concentrației de dioxid de carbon, favorizează încărcarea cu polen, sezonul polenic este mai extins și mai intens, curenții atmosferici duc acest polen în straturile superioare ale atmosferei, le fărâmițează și îl fac mai puternic invaziv în plămâni. Atunci numărul de afecțiuni pulmonare este în creștere și gravitatea lor este în creștere”

Afecțiunile pulmonare nu sunt însă singurele efecte asupra sănătății, provocate de schimbările climatice.

Daciana Toma, medic de familie: „Această încălzire globală aduce după sine accentuarea prin poluarea pe care o generează de fapt, aduce după sine accentuarea bolilor respiratorii cronice, toate acele boli în care poluarea este un factor provocator important. Vorbim despre agravarea bolilor cardiovasculare”

Pentru a stopa aceste fenomene este nevoie ca lumea să ia măsuri pe termen lung. Medicul spune că există și măsuri pe termen scurt pe care fiecare dintre noi poate să le ia.

Traian Mihăescu, medic pneumolog: „Să evităm expunerea la temperaturi extreme, să evităm consumul de alcool și fumatul, o alimentație rațională, dar toate astea necesită o educație complexă și continuă a publicului și a corpului medical”