Cum poți alege cu ce ser vei fi vaccinat? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Platforma de vaccinare va fi îmbunătățită, promite Valeriu Gheorghiță. Problemele vor fi rezolvate „din mers“ Mediafax Foto
  • Valeriu Gheorghiță a explicat cum îți poți da seama ce vaccin vei primi atunci când te programezi la vaccinare
  • În funcție de data administrării celei de-a doua doze îți poți da seama de tipul de vaccin pe care îl vei primi
  • Valeriu Gheorghiță: „Poți să anulezi acea programare, dacă nu vei dori să rămâi în acel centru de vaccinare”

Platforma de vaccinare nu specifică serul cu care ne vom vaccina atunci când ne programăm. Vaccinurile aprobate în România sunt cele produse de Pfizer, AstraZeneca și Moderna. Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a avut o intervenție la Digi24 în care e explicat cum ne putemd a seama despre tipul vaccinului.

„În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare și platforma îți va aloca rapelul la ziua 21 sau la ziua 28 sau la ziua 56, vei ști ce vaccin urmează să primești”, a spus Valeriu Gheorghiță.

În funcție de data administrării celei de-a doua doze îți poți da seama de tipul de vaccin pe care îl vei primi. Vaccinul Pfizer are rapel programat la 21 de zile, cel de la Moderna la 28, iar cel de la AstraZeneca la 56 de zile.

De asemenea, Gheorghiță a explicat că cele mai multe centre de vaccinare va fi folosit serul Pfizer, deoarece are cea mai largă indicație în ceea ce privește grupele de vârstă. Vaccinul Pfizer poate fi administrat persoanelor cu vârste de peste 16 ani, în timp ce serul Moderna poate fi utilizat la cei de peste 18 ani, iar AstraZeneca este indicat categoriei de vârstă 18 – 55 de ani.

„Dacă o persoană care are 17 ani și intră să se programeze, fiind cu o boală cronică, o să-i apară centre doar cu vaccinul Pfizer, care are indicație pentru grupa de vârstă. O persoană care are peste 55 de ani va avea fi afișate centre în care se regăsesc vaccinurile Pfizer și Moderna. Pentru cineva care are între 18 și 55 de ani vor fi afișate centre cu cele 3 vaccinuri”, a spus coordonatorul campaniei.

Poți alege tipul de vaccin pe care îl vei primi?

Valeriu Gheoghiță a fost întrebat dacă românii pot alege vaccinul pe care îl vor primi.

„Pe imaginea acelui centru nu va fi specificat ce tip de vaccin vei primi, dar atunci când te programezi și ți-ai stabilit doza 1 și platforma selectează data rapelului, poți să intuiești ce vaccin vei primi”, a explicat Gheorghiță.

„În momentul în care o persoană se va programa, platforma, știind ce tip de vaccin se regăsește în acel centru, îți alocă rapelul, care poate să fie la ziua 21, ziua 28 sau ziua 56. În acel moment, poți să anulezi acea programare, dacă nu vei dori să rămâi în acel centru de vaccinare. Poți să te muți la un alt centru. Noi estimăm că numărul de locuri disponibil se va ocupa foarte repede și ideea principală care va rămâne e de a da șansa fiecărei persoane să se vaccineze împotriva COVID-19.”