• Autoritățile franceze au introdus în campania de vaccinare testele serologice pentru a detecta nivelul de anticorpi împotriva COVID-19
  • Aceste teste pot fi folosite pentru a determina eficacitatea unui vaccin
  • Un nivel de 3% de anticorpi ar fi suficienți pentru a proteja împotriva formelor grave

În afară de testele PCR și antigen, laboratoarele din Franța încep să ofere teste serologice pentru a detecta prezența anticorpilor anti-SARS-CoV-2 post-boală, relatează Futura Sciences. Astfel, vor observa și dacă persoana a trecut prin boală, dar nu a avut simptome. Până în prezent, aceste teste erau folosite în anchetele epidemiologice sau pentru a verifica rezultatul unui test PCR.

Laboratorul francez de biologie medicală Eurofins Biomnis a inclus aceste teste în oferta sa de diagnostic. „Acest test a fost oferit de la mijlocul lunii aprilie laboratoarelor și spitalelor din Franța și la nivel internațional”, a spus Laurence Pellegrina, biolog medical, doctor în farmacie și director de inovație la Eurofins Biomnis.

Aceste noi teste au fost incluse în campania de vaccinare. Prin căutarea titrurilor de anticorpi neutralizanți, acestea oferă informații despre nivelul de imunitate oferit de vaccinuri.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

„Vom putea astfel să verificăm dacă persoana respectivă a răspuns bine la vaccin și dacă au apărut într-adevăr anticorpi. Este, de exemplu, util pentru pacienții imunocompromiși sau pacienții cu patologii cronice precum insuficiența renală, despre care știm au un răspuns mai mic la vaccin”, explică Laurence Pellegrina.

De asemenea, aceste teste pot fi privite ca examinări „de rutină” pentru a evalua eficacitatea unei campanii de vaccinare sau chiar pentru toți cei care ar dori să fie siguri că un anumit vaccin generează imunitate. „Prin efectuarea acestor teste la intervale regulate, putem verifica, de asemenea, rata la care scad anticorpii și, prin urmare, durata protecției vaccinului”, adaugă Laurence Pellegrina.

Un nivel de 3% de anticorpi ar fi suficienți pentru a proteja împotriva formelor grave

Se presupune că nivelul anticorpilor oferă informații cu privire la nivelul de protecție împotriva virusului. În realitate, acest lucru nu este în întregime adevărat. În primul rând, nu toți anticorpii neutralizează virusul și nu există în prezent niciun test de rutină pentru a măsura în mod specific acești anticorpi neutralizanți.

În plus, nu se cunoaște cantitatea necesară de anticorpi neutralizanți pentru a oferi o bună protecție. Un studiu australian publicat pe forumul MedRxiv sugerează că un nivel de anticorpi neutralizanți de 20% oferă protecție de 50%, dar că un nivel de 3% este suficient pentru a proteja împotriva formelor severe. Conform acestui model, un vaccin care are o eficiențăt de 95% scade la o eficiențăt de 58% după 250 de zile.