• A fost descoperit primul caz de infectare cu noua tulpină britanică în România
  • Este vorba despre o femeie din Giurgiu, care susține că nu a călătorit în Marea Britanie
  • Ana-Maria Dobrotă, medic infecționist la Institutul Matei Balș, explică cum poți afla dacă te-ai infectat cu tulpina

Tulpina de coronavirus britanică este în circulaţie şi la noi. Ana-Maria Dobrotă, este medic infecţionist la Institutul Matei Balş, unde a fost identificată această variantă a coronavirusului. Îţi spune dacă îţi poţi da seama singur dacă te-ai infectat sau nu.

„Din punct de vedere clinic, nu este o diferenţă. Colegii din Regatul Unit nu au raportat şi schimbări în tabloul clinic în simptomaologia pe care au prezentat-o pacienţii infectaţi cu această nouă tulpină. Practic rămânem cu aceleaşi simptome.

În 3 ianuarie au transmis medicii de la Matei Balş că este posibil ca tulpina britanică să fi ajuns şi la noi. Epidemiologic, era foarte posibil acest lucru, circulă deja în peste 30 de ţări din lume şi peste 20 din Europa. Era doar o chestiune de timp până să fie descoperită şi la noi, iar asta nu poate fi detectat cu un test Covid obişnuit. Probele trebuie să traecă printr-un procedeu numit secvenţiere genetică. Abia după cinci zile a venit răspunsul de la Institut”, a declarat Ana-Maria Dobrotă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Britanicii au descoperit prima oară tulpina în luna septembrie. De atunci, numărul cazurilor a crescut exploziv, Londra a declarat stare de urgenţă, spitalele sunt copleşite. Nu pentru că formele de boală sunt mai grave ci pentru că, la un număr mai mare de infectări este normal să fie şi un număr mai mare de cazuri dificile.

„Momentan nu au demonstrat exact şi nu a fost şi o creştere a incidenţei mortalităţii o dată cu această tulpină, însă este de urmărit, de asta este şi importat să ne dăm seama cum evoluează acest virus şi să ţinem cont de toate modificările care au loc ca să ştim daca într-adevăr mai agresiv sau nu”, a explicat medicul.