• „Food noise” este fenomenul gândurilor obsesive despre mâncare.
  • Mai mult de jumătate dintre persoanele cu obezitate se confruntă cu „food noise”.
  • Cei care au urmat diete restrictive sunt de asemenea predispuși la „food noise”.
  • „Food noise” poate afecta somnul și generează sentimente de vinovăție sau rușine.

Perioada sărbătorilor este și un bun prilej de răsfăț culinar, însă asta poate fi și o problemă pentru cei predispuși la „food noise”. Este un nou termen folosit de experții din domeniul nutriției atunci când discută de tulburările alimentare.

„Food noise” nu este o boală și nu poate fi un diagnostic clinic, ci descrie gândurile obsesive și preocuparea constantă legată de mâncare a unei persoane. Poate fi declanșat de stimuli interni, cum ar fi foamea, sau de stimuli externi, precum mirosul sau imaginea unor alimente care stârnesc pofta. Rachel Goldman, psiholog specializat în comportamente alimentare, spune că este un fenomen obișnuit în zilele noastre deoarece cultura dietelor este omniprezentă, iar mesajele despre ce este sau nu acceptabil să mănânci ne înconjoară. În cazurile severe, poate afecta somnul, dar și să genereze sentimente de vinovăție sau rușine.

Oricine poate traversa un astfel de episod, însă persoanele care se confruntă cu obezitatea, cele care țin diete stricte sau cele care au alte tulburările alimentare sunt cele mai predispuse. Mai mult, un raport din 2024 arată că mai mult de jumătate dintre persoanele cu obezitate se confruntă cu „food noise”.

Recomandări

FĂRĂ GAZ ÎN TRANSNISTRIA
ZENDAYA SE CĂSĂTOREȘTE!
TRUMP A FOST VALIDAT
TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
SPUI DA DIGITAL
CINE MERGE MAI DEPARTE

Cum putem să traversăm un astfel de fenomen?

Având în vedere că nu este o afecțiune clinică, vorbim în mare parte de recomandări legate de comportament. Identificarea cauzei este una dintre recomandări. De exemplu, ține un jurnal alimentar pentru a observa ce factori amplifică „food noise”. Evită mâncatul compulsiv. Stai la masă cât mai mult, nu mânca repede și savurează fiecare preparat. Somnul adecvat și gestionarea stresului sunt la fel de importante. Nu în ultimul rând, hobby-urile care eliberează dopamină pot contribui la reducerea gândurilor obsesive.

Citește și