- Mortalitatea prin boli cardiovasculare în România este de 2,5 ori mai mare decât media UE.
- Oren: „Fă sport, ai grijă la alimentație și deja ești cu 50% mai protejat.”
- Factorii de risc pentru boli cardiovasculare includ fumatul, stresul și sedentarismul.
- În 2023, Ro a înregistrat 60.000 de decese cauzate de boli cardiovasculare.
Tu cum ai grijă de inima ta? În 2023, statisticile oficiale arată că România a înregistrat 600 decese cauzate de boli cardiovasculare la 100.000 de locuitori. Aceste afecțiuni rămân cauza principală a mortalității din țară, fiind responsabile pentru aproape jumătate dintre decesele românilor.
Advertisment
Cum poate populația să fie mai conștientă de riscurile cardiovasculare?
„În privința ceea ce se întâmplă acum actual este să mergem la vot. E așa, ne protejăm și de boli cardiovasculare. Și trecând peste glumă, lucrurile sunt relativ simple din punctul meu de vedere. Trebuie să ne lăsăm de fumat, să mâncăm mai bine, mai sănătos, mai puțin gras, să facem sport, mergem mai mult, mergem cu metro, mergem cu bicicleta. Lucrurile simple.
Eu când vorbesc cu pacienții le spun: haide să nu fim nesimțiți cu corpul nostru. Adică ce am putea să evităm, pur și simplu să evităm.
Recomandări
Toată lumea știe că puțin ulei de măsline ne ajută și este hânitor pentru nevoile noastre de grăsimi. Aminoacizi, pește, să mâncăm cel puțin pește o dată pe săptămână. Mâncăm puțină vită, porc, putem să mâncăm. Important este să nu mâncăm mult”, a declarat Oren Iancovici, medic cardiolog, pentru Aleph News.
Ce face statul pentru a preveni problemele de inimă?
„Este, cred că, cel mai dureros subiect pe care eu îl trăiesc în ultimii 20 de ani, de când am terminat facultatea de medicină. Zero. Statul nu face absolut nimic în ceea ce privește prevenția de boli cardiovasculare.
Asociația de cardiologie din România încearcă cu răsputeri să facă, dar necesarul de bani este foarte mare. Conștientizarea populației vine prin reclamă, medici de familie, reclame la televizor, în media. Medici de familie care trebuie neapărat să îndemne la a trimite la cardiologie, analize de sânge, prevenția de diabet, la lăsatul de fumat. Totul este prin conștientizarea populației, asta înseamnă prevenția”, a declarat Oren Iancovici, medic cardiolog, pentru Aleph News.