- Consumul des de ardei iuți este asociat cu un risc mai mic de deces.
- Principalul ingredient activ din ardeii iuți are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
- Curcumina din curcuma poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
Condimentele fac parte din dieta noastră de mii de ani, este un lucru firesc să presărăm piper pe chipsuri, să bem ceai de ghimbir și să adăugăm ardei iute la mese. Unele condimente au fost promovate de la simple ingrediente culinare la superalimente vindecătoare. Studii recente au arătat că ardeiul iute și turmericul au capacitatea de a stimula sistemul imunitar, iar în sezonul rece te ajută să stai departe de răceli.
Ce efecte au ardeii iuți asupra sănătății
Anumiți compuși din alimentele picante, îmbunătățesc starea metabolică, arată studiile.
Se spune că Hillary Clinton consuma câte un ardei iute pe zi în timpul campaniei din 2016, ca o încercare de a se feri de boli. De exemplu un studiu italian din 2019 a arătat că persoanele care consumau ardei iuți de patru ori pe săptămână aveau un risc de deces semnificativ mai mic comparativ cu cei care nu consumau deloc. De asemenea, un alt studiu efectuat pe aproape 500.000 de adulți chinezi a descoperit că cei care consumau alimente picante aproape zilnic aveau un risc de deces cu 14% mai mic decât cei care le consumau mai rar.
Ce beneficii are consumul de turmeric
Un compus activ din turmeric este estența. Curcumina care poate ajuta la reducerea inflamației din organism și la combaterea stresului oxidativ, însă ca să beneficiezi de efectele sale, specialiștii recomandă utilizarea suplimentelor care conțin doze mai mari de curcumină. Un studiu din 2023 a arătat că administrarea zilnică de suplimente de ghimbir, care pot conține și curcumină, a ajutat la controlul inflamației la pacienți cu boli autoimune, cum ar fi lupusul și artrita.