• Bolnavii de Covid-19 pot fi afectaţi de depresie şi anxietate în timpul izolării
  • Contacţii tind să acuze persoana infectată de neglijenţă
  • Gândirea pozitivă este cheia vindecării mai rapide, atât psihic cât şi fizic

Dacă ai fost infectat cu virusul Covid-19, cu siguranţă ştii că pe lângă simptomele fizice, mai trebuie să lupţi şi cu stările cauzate de izolare, dar şi cu reacţiile celor cu care poate ai intrat în contact. Miruna Ioniţă a fost bolnavă de Covid-19 şi îţi povesteşte cum s-a simţit în izolare şi cum au reacţionat colegii ei de muncă.

Miruna Ioniță, bolnavă de Covid-19: „M-am simţit singură, deprimată, să spun aşa, m-am simţit a nimănui. Colegii mei au fost nervoşi pe mine, deşi nu am ales să mă îmbolnăvesc. Nu cred că şi-ar dori nimeni să ia contact cu această boală. Mă vazusem cu ei cu câteva zile înainte să-mi dau seama că ceva e în neregula şi m-au acuzat că trebuia să-mi dau seama cumva înainte.“

Psihologul Cristian Olteanu îţi spune că din păcate, în momente de criză, oamenii tind să nu mai fie raţionali şi să acuze bolnavul de neglijenţă. Ce ne recomandă este să luăm un o pauză şi, în loc să reacţionăm instinctiv, să acţionăm rațional şi să încercăm să ajutăm.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Despre izolare, psihologul spune că poate fi şi un lucru bun. Îţi oferă spaţiul şi timpul necesar să te cunoşti mai bine. Totuşi, îţi explică şi ce efecte negative poate avea şi cum să le combaţi.

Cristian Olteanu, psiholog: „În momentul în care ne izolăm apar tot felul de fenomene psihice cum ar fi depresia sau tristeţea profundă, cum ar fi anxietatea sau frica. Gândurile pozitive, timp de 10 minute, de 3 ori pe zi, timp de 4 zile ajută, ca şi procedură, ajută foarte mult la îmbunătăţirea sistemului imunitar.“

Miruna a trecut uşor peste cele 2 săptămâni de izolare. Au ajutat-o cursurile online de la facultate şi reţelele sociale prin care a rămas conectată cu cei dragi. Psihologul Cristian Olteanu îţi spune însă să ai grijă cât timp petreci online, în izolare, pentru că acest lucru ar putea să ne distragă de la sinele nostru.