• Mulți epidemiologi din SUA nu cred că viața va reintra pe făgașul normal imediat după apariția vaccinurilor și susțin că pentru asta este necesar să se vaccineze 70% din populație.
  • Oamenii de știință nu știu încă dacă persoanele vaccinate ar putea răspândi în continuare virusul.
  • Mulți epidemiologi cred că purtarea măștii va deveni parte a vieții noastre de zi cu zi, chiar și după implementarea unui vaccin, poate chiar câțiva ani de acum încolo.

Chiar dacă au început să fie puse în circulație vaccinuri, mulți epidemiologi americani nu se așteaptă ca viața lor să revină la normal până când majoritatea compatrioților lor nu se vor vaccina, scrie The New York Times.

Ce spun epidemiologii despre modul în care va arăta viața noastră după începerea vaccinării

Într-un sondaj recent, realizat de cotidianul The New York Times, la care au participat 700 de epidemiologi, jumătate dintre aceștia au spus că nu își vor schimba comportamentul actual până când cel puțin 70 la sută din populație nu se va vaccina. Aproape o treime dintre respondenți au declarat că ar fi dispuși să își reia multe activități uzuale după ce se vor vaccina ei înșiși.

O mică parte dintre epidemiologi au spus că, dacă vor fi distribuite pe scară largă vaccinuri extrem de eficiente, oamenii ar putea să înceapă să trăiască mai liber începând din vara lui 2021.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cei mai mulți au spus că, chiar și având vaccinuri la dispoziție, ar dura, probabil, un an sau mai mult pentru a relua în siguranță multe activități și că unele aspecte ale vieții lor nu vor mai reveni poate niciodată la ce a fost înainte.

Dintre cele 23 de activități cotidiene despre care s-au pus întrebări în sondaj, doar trei sunt cele pe care le-au făcut în ultima lună majoritatea respondenților: adunarea în aer liber cu prietenii; aducerea în casă a corespondenței fără precauții; și realizarea anumitor sarcini, cum ar fi mersul la magazin sau la farmacie.

Trei sferturi dintre respondenți au declarat că intenționează să-și petreacă sărbătorile numai cu membrii familiei sau că nu vor sărbători deloc, la fel cum au procedat și de Ziua Recunoștinței.

Temeri ale oamenilor de știință

Epidemiologii sunt preocupați de mai multe necunoscute: cât de mult va dura imunitatea; mutațiile pe care le poate suferi virusul; problemele legate de distribuția vaccinurilor; și posibila reticență a unor grupuri de a accepta vaccinul.

Întrebați fiind care sunt cele mai sigure și care sunt cele mai riscante activități, majoritatea epidemiologilor au spus că sunt mai puțin îngrijorați de activitățile în aer liber și de atingerea suprafețelor și mai îngrijorați de activitățile de interior și de cele în care sunt implicate grupuri mari.

Imunitatea colectivă este crucială, spun ei, pentru ca oamenii să își poată relua în siguranță multe aspecte ale vieții, iar cel mai rapid și mai sigur mod de a realiza acest lucru este prin vaccinare. Dar oamenii de știință nu știu încă dacă persoanele vaccinate ar putea răspândi în continuare virusul.

Mulți epidemiologi și-au exprimat dezamăgirea că mesajele oficiale privind sănătatea publică nu au fost mai eficiente, și că mare parte dintre americani a părut a nu avea încredere în știință. „Acest virus m-a smerit ca profesionist și ca persoană”, a declarat Michelle Odden, profesor asociat de epidemiologie la Stanford. „Nu am crezut că în Statele Unite este posibil acest nivel de eșec al unui răspuns la nivel federal. Avem mult de lucru”.

În ceea ce privește viitorul, majoritatea au vorbit de continuarea purtării măștii. „Mă aștept ca purtarea unei măști să devină în continuare parte a vieții mele de zi cu zi, chiar și după ce va fi implementat un vaccin”, a declarat Amy Hobbs, cercetător asociat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Mulți au spus că au de gând să lucreze mai departe de acasă, cel puțin o parte a timpului. Unii au spus că ar ezita întotdeauna să-i salute pe ceilalți cu o strângere de mână sau printr-o îmbrățișare, să se afle în locuri aglomerate sau să facă călătorii în afara granițelor țării.

Consecințe de durată ale pandemiei

Unii oameni de știință au atras atenția asupra consecințelor de durată ale pandemiei, care vor fi prezente chiar și după ce pericolul fizic va dispărea: efectele izolării asupra creierului în curs de dezvoltare al copiilor; expunerea la inechități profunde în sistemul de sănătate și frica și tristețea legate de boală și de atâtea morți.

„Este un moment traumatizant, și mulți dintre noi vor fi afectați de griji și de durere pentru tot restul vieții”, a declarat Daniel Vader, cercetător postdoctoral la Universitatea din Pennsylvania.

Când va avea loc revenirea la normal?

„Noua normalitate va continua să însemne purtarea unei măști în următoarele 12-18 luni și posibil, și în următorii câțiva ani. Este o schimbare de paradigmă”, spune Roberta Bruhn, director al Institutului Vitalant Research.

„Cred că disponibilitatea pe scară largă a vaccinurilor va duce la relaxarea celor mai multe măsuri de precauție de la mijlocul până la sfârșitul verii lui 2021”, este de părere Michael Webster-Clark, cercetător postdoctoral la Universitatea din Carolina de Nord.

„Mi-e greu să-mi imaginez că viața va reveni vreodată la normal, așa cum a fost până acum, dar cred că noile măsuri preventive pe care a trebuit să le adoptăm, cum sunt măștile, vor fi resimțite în timp ca normale. În acest sens, sunt optimist că viața se va așeza într-un nou tip de normalitate”, spune Marilyn Tseng, profesor asistent la Universitatea Politehnică din California.

„Normal este acum; la fel ca în 2019 nu va mai fi niciodată”, afirmă Vasili Vlassov, Facultatea de Științe Economice a Universității din Moscova.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!