• Creierul, care este „responsabil pentru toate mecanismele de protecție care ne mențin calmul”, este deosebit de afectat și începe să funcționeze greșit, deoarece nu mai poate procesa glucoza de care are nevoie pentru a funcționa eficient.
  • De asemenea, persoanele devin roșii, calde la atingere, confuze și își pot pierde cunoștința.
  • Experții spun că actualul val de căldură prelungit – în special „nopțile tropicale” în care temperaturile rămân peste 20 de grade – ar putea fi și mai mortale.

Valurile de căldură evocă în general gânduri de după-amieze leneșe petrecute în grădină, lenevind la mare sau în căutarea unei înghețate. Dar temperaturile record au și o latură mai întunecată.

În timp ce Europa este cuprinsă de o perioadă de caniculă, Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit a avertizat că „bolile și decesele pot apărea și în rândul persoanelor sănătoase, nu doar în grupurile cu risc ridicat”, potrivit The Telegraph.

Experții spun că actualul val de căldură prelungit – în special „nopțile tropicale” în care temperaturile rămân peste 20 de grade – ar putea fi și mai mortale.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

„Mă tem că vom asista, probabil, la un număr mare de decese în întreaga Europă și s-ar putea apropia de ceea ce am văzut în 2003”, a declarat Bob Ward, director de politici și comunicare la Institutul de Cercetare Grantham pentru Schimbări Climatice de la London School of Economics.

În acel an, temperaturile sufocante au cuprins continentul între iunie și august, iar aproximativ 70.000 de persoane, majoritatea în vârstă, au murit – peste 15.000 numai în Franța. Acest lucru a determinat multe guverne să creeze planuri de combatere a valurilor de căldură pentru a face față perioadelor de caniculă în viitor.

Cum mor oamenii din cauza căldurii

Pericolele pentru sănătate asociate cu temperaturile ridicate sunt împărțite în două etape principale, a declarat Martin Berry, ofițer paramedic șef la St John’s Ambulance. Mulți dintre noi vor fi experimentat prima etapă: epuizarea din cauza căldurii.

„Începi să te simți destul de amețit, ai sete excesivă și devii destul de transpirat”, a spus el. „De obicei, este un semn că ai stat prea mult timp la soare sau te-ai străduit și temperatura corpului tău a crescut prea mult”.

În mod normal, acest lucru nu este grav, atâta timp cât puteți ieși din căldură și vă puteți răcori. Dar dacă nu o faceți și temperatura corpului continuă să crească, intrați în zona de pericol a loviturilor de căldură. Iar în acest stadiu, sistemul dumneavoastră se luptă să se autoregleze, iar situația se poate deteriora rapid.
„Problemele încep cu adevărat atunci când temperatura internă atinge nivelul de 40 de grade Celsius”, a spus dl Berry. „Unul dintre semnele pe care le vedeți este că vasele de sânge încep să se dilate, ceea ce înseamnă că presiunea sângelui începe să scadă și mai puțin sânge este livrat către organele primare. Deci acestea primesc mai puțin combustibil – mai puțin oxigen și zahăr – și asta va avea un impact asupra funcțiilor normale ale corpului.”

Creierul, care este „responsabil pentru toate mecanismele de protecție care ne mențin calmul”, este deosebit de afectat și începe să funcționeze greșit, deoarece nu mai poate procesa glucoza de care are nevoie pentru a funcționa eficient. De asemenea, persoanele devin roșii, calde la atingere, confuze și își pot pierde cunoștința. Capacitatea lor de a transpira este, de asemenea, împiedicată – o problemă, deoarece acest lucru ajută organismul să se răcească.

„În acest moment, este o urgență medicală”, a declarat dl Berry. „Uneori, o lipsă de glucoză și oxigen la creier poate împinge pe cineva în convulsii… iar reglarea normală a organismului – lucruri precum ritmul cardiac – devine ineficientă”.

„Este ca atunci când un laptop se încălzește prea tare, începe să facă tot felul de lucruri ciudate și minunate”, a adăugat el. „Partea din inimă care reglează ritmurile normale începe să devină prea rapidă, prea lentă sau o combinație a celor două. Acea neregularitate poate sfârși prin a declanșa un stop cardiac, în care inima nu poate pompa eficient – iar acest lucru pune imediat viața în pericol.”

Stopul cardiac, principala cauză de deces

În cele mai multe cazuri de decese cauzate de căldură, stopul cardiac este cel care se dovedește a fi fatal. Dar accidentele vasculare cerebrale sunt, de asemenea, frecvente, mai ales dacă cineva se deshidratează grav.

„Atunci când temperatura corpului crește și crește, sistemul începe să intre într-un cerc vicios – insuficiență cardiacă, insuficiență cerebrală și nu există suficiente lichide”, a declarat Dr. Bharat Pankhania, lector clinician principal la Facultatea de Medicină a Universității din Exeter.

„Dacă nu v-ați hidratat, sângele devine lipicios, iar acest sânge lipicios formează cheaguri. Dacă aceștia se formează în ceea ce numim artere terminale – inima, creierul, intestinul – atunci acea parte a organului începe să moară. Acesta este un accident vascular cerebral.”

Ce spune OMS

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, decesele și spitalizările legate de căldură „pot apărea extrem de rapid (în aceeași zi) sau pot avea un efect întârziat (câteva zile mai târziu)”. Agenția a adăugat că până și o mică divergență față de temperaturile medii sezoniere poate avea un impact major, în timp ce schimbările extreme pot, de asemenea, agrava afecțiuni cronice preexistente, cum ar fi diabetul.

Persoanele în vârstă și copiii mici sunt cele mai sensibile la căldură, au adăugat experții. Potrivit UKHSA, aproape 90% din cele 1.634 de decese cauzate de căldură în 2021 au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani. Experții se tem că multe dintre aceste persoane au murit în liniște acasă.

„La extremele vârstei – deci, prin urmare, acest lucru se aplică la bebelușii mici și la persoanele în vârstă – sistemul de reglementare termică nu este atât de bine reglat pe cât ar trebui să fie”, a declarat Dr. Pankhania. „Cea mai mare problemă este că acest sistem nu le trimite vârstnicilor semnalele că se încălzesc și că trebuie să facă ceva în acest sens – așa că temperatura lor centrală crește, apoi crește din nou”.

Cum vă mențineți în siguranță pe timp de caniculă?

Dr. Pankhania a spus că cea mai bună abordare este de a preveni epuizarea de căldură sau accidentul vascular cerebral în primul rând. Beți multă apă, trageți perdelele, deschideți ferestrele, evitați exercițiile fizice intense, purtați haine ușoare, stați departe de soare – și supravegheați îndeaproape copiii mici, precum și rudele sau vecinii în vârstă.

Dacă cineva dă semne de supraîncălzire, creșteți-i încet aportul de lichide, folosiți un plic de rehidratare și luați-o ușor. Un duș foarte rece sau un ventilator poate fi de fapt o idee proastă, a spus Dr. Pankhania – răcește pielea, dar închide porii, făcând mai dificilă răcirea internă a organismului.

În schimb, Berry a recomandat să se înmoaie un prosop, un cearșaf sau o haină în apă rece și să se pună peste pieptul unei persoane. Dacă situația nu se îmbunătățește, mai ales dacă cineva se chinuie să respire și își pierde rapid cunoștința, chemați o ambulanță. Medicii pot ajuta la răcirea temperaturii interne a unei persoane prin administrarea cu atenție de lichide direct în sângele care circulă.