• Screeningul cardiovascular, pentru diabet și cancer de col uterin, obligatorii după 40 ani
  • După 50 ani trebuie crescută frecvența examenelor de colon
  • Medicii nu recomandă totuși examinările fără recomandare

Asta te interesează categoric dacă ai 40 de ani. Dacă ai 30, e bine să te pregătești! Tu știi ce se mai petrece în corpul tău? E întrebarea pe care medicii spun că ar trebui să începi să ți-o pui mai frecvent.

După 40 de ani eşti mai predispus bolilor, arată studiile, aşa că ai face bine să mergi o dată pe an la analize și screeninguri. Din 3 în 3 ani e frecvența recomandată până la această vârstă.

Suntem europenii cu cele mai slabe cifre când vine vorba de prevenție și-ar trebui să schimbăm asta – ne spun medicii. Screeningul cardiovascular și pentru diabet la 40, pentru cancerul mamar și de colon la 45-50, ba chiar examen psihologic și neurologic după 60.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Raul Mateescu, medic specialist gastroenterolog: „Bărbaţii începând cu vârsta de 45 de ani şi femeile începând cu vârsta de 50 de ani ar trebui să îşi facă o colonoscopie pentru depistarea polipilor colonici care ulterior pot duce la cancer de colon. Acești polipi nu dau niciun simptom decât atunci când deja sunt transformați într-o tumoră malignă“.

Anul acesta statisticile arată că 12 la sută din cancerele de colon au fost depistate la bărbați și femei cu vârste de sub 50 de ani.

Anca Lăcătuș, medic de familie: „Cancerul mamar se poate depista destul de precoce, inițial mamografia este indicată doar după vârsta de 50 de ani, în anumite condiții și factori de risc, de la 40 de ani.“