• Fie că îți este frică de șerpi, sau ai o atitudine de genul „nu mă deranjează dacă nu-i deranjez și eu”, este bine să știi ce trebuie să faci dacă esti mușcat de un șarpe.
  • De obicei, șerpii mușcă în defensivă, ei nu atacă în mod activ oamenii, fiind la fel de frecvent ca oamenii să fie mușcați în jurul casei, în tufișuri sau în alte zone sălbatice.
  • Dacă vei fi mușcat vreodată de un șarpe, aceste sfaturi îți poate salva viața.

Fie că îți este frică de șerpi, sau ai o atitudine de genul „nu mă deranjează dacă nu-i deranjez și eu”, este bine să știi ce trebuie să faci dacă esti mușcat de un șarpe.

De obicei, șerpii mușcă în defensivă, ei nu atacă în mod activ oamenii, dar se poate întâmpla ca oamenii să fie mușcați în jurul casei, în tufișuri sau în alte zone sălbatice.

Dacă vei fi mușcat vreodată de un șarpe, aceste sfaturi îți poate salva viața.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

Cheamă imediat o ambulanță

Ar trebui să tratezi orice mușcătură de șarpe ca pe o urgență, indiferent dacă crezi că șarpele a fost veninos sau nu. Mulți șerpi arată asemănător, iar dacă aștepți să vezi dacă apar simptome de otrăvire cu venin, s-ar putea să fie prea târziu când vei primi ajutor.

Trebuie să rămâi cât mai nemișcat posibil, așa că, în loc să alergi după un telefon, cere cuiva să meargă să cheme ajutoare.

Nu intra în panică și nu te mișca

Deși este mai ușor de spus decât de făcut, o poziție calmă și nemișcată după o mușcătură de șarpe poate ajuta la încetinirea răspândirii veninului în corpul tău. Dacă ai fost mușcat de un șarpe veninos, faptul că rămâi nemișcat ți-ar putea salva viața.

Este un mit faptul că veninul de șarpe ajunge direct în fluxul sanguin după o mușcătură. În schimb, acesta se deplasează prin sistemul limfatic. Limfa este un fluid din corpul tău care conține celule albe din sânge. Spre deosebire de sânge, care este pompat în jurul corpului tău în mod continuu, limfa se mișcă atunci când îți miști membrele. Dacă poți rămâne nemișcat și calm, vei împiedica veninul din limfă să se deplaseze mai departe în corp.

Ce trebuie să faci

Dacă ești sigur că șarpele s-a îndepărtat după ce te-a mușcat și că nu ești în pericol de a fi mușcat din nou, rămâi unde te afli, în loc să mergi să ceri ajutor. Dacă ești cu alte persoane, acestea nu ar trebui să te miște deloc, ci să înceapă să îți administreze primul ajutor acolo unde te aflii.

Respiră lung și adânc pentru a te calma. Nu uita că șansele sunt în favoarea ta, este un lucru rar ca oamenii să moară după ce au fost mușcați de un șarpe, mai ales dacă respectă pașii de prim ajutor.

Lasă șarpele în pace

Nu încerca să prinzi, să rănești sau să omori șarpele, probabil că vei ieși pe locul doi. La spital, personalul are acces la o serie de teste care îi pot ajuta să determine tipul de șarpe care te-a mușcat, permițându-le să îți ofere cel mai adecvat tratament.

Înfășoară rana cu un bandaj

De cele mai multe ori, șerpii mușcă oamenii de picioare, brațe și mâini. Dacă ai fost mușcat pe un membru, aplicarea unui bandaj prin presiune poate opri deplasarea veninului prin sistemul limfatic.

Dacă ai un tampon sau chiar o folie alimentară, pune pe locul mușcăturii pentru a absorbi sau a proteja veninul pentru teste ulterioare.

Nu spăla zona unde ai fost mușcat

Există multe metode vechi de tratare a mușcăturilor de șarpe despre care acum se știe că provoacă mai mult rău decât bine.

Spălarea locului cu pricina poate spăla veninul pe care personalul spitalului îl poate folosi pentru a identifica tipul de șarpe care te-a mușcat. De asemenea, ar trebui să ții acoperit locul respectiv, deoarece o mișcare suplimentară poate face ca veninul să treacă mai ușor în fluxul sanguin.