- Alocăm sănătății 5,6 % din PIB
- Aproximativ 6 milioane de români plătesc la sănătate
- 12 milioane de români beneficiază de servicii medicale, dar nu plătesc
În fiecare lună, 10 procente din salariu ți se rețin pentru sănătate. Ce primești în schimb? Nu multe. Aștepți ore în șir la cabinetele medicale, te internezi în spitale care arată ca în anii ’80, de cele mai multe ori.
Iar fără ”atenții”, nu ajungi departe. Toate sunt rezultatul unui sistem subfinanțat de ani de zile.
Câți bani alocăm pentru sănătate?
Alocăm cei mai puțini bani pentru sănătate din UE, 5,6 % din PIB. La care participăm și noi cu 10 % din salariu. Și trebuie să ținem cont că și noile majorări salariale se plătesc tot din acești bani. Pe cap de locuitor ne revin 580 de euro, in ceea ce priveste sanatatea.
Este un sistem la care contribuie puțini și beneficiază mulți. Este și acesta un motiv al deficitului?
Irina Apetrii, corespondent Aleph News: „Așa este, s-a creat un deficit în ultimii 10 ani. Pentru că doar 6 milioane români plătesc la sănătate, în timp ce peste 12 milioane beneficiază gratuit de servicii, și aici se încadrează copiii, pensionarii, studenții sub 26 de ani, șomerii, persoanele cu dizabilități și așa mai departe.”
O altă problemă ar fi și că populația tânără se reduce, fie că e vorba de scăderea natalității, fie migrații. Cert e că se estimează ca până în 2025, persoanele de peste 65 de ani să reprezinte 21,5% din întreaga populație.