• România a făcut doar 79.000 de teste de la începutul crizei de COVID 19
  • Europa nu s-a pregătit corespunzător pentru criza COVID 19, crede Daniel Funeriu
  • Funeriu: Prostia şi şpaga sunt printre motivele pentru care România nu testează suficient

De la începutul crizei COVID 19, România a făcut aproape 80.000 de teste, puţin dacă este să te uiţi la statele din vestul Europei care testează atât în doar câteva zile. Te vei întreba de ce. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, îţi explica: „Spus pe scurt, prostia pentru că de ani de zile, cercetarea finanţată este nu doar subfinanţată şi banii merg unde nu trebuie. Altfel spus nu avem personal capabil să opereze instrumente de înaltă calitate”.

Pe lângă lipsa pregătirii, nu a existat nici motivaţie, spune Funeriu. Salariile angajaţilor din laborator nu au fost mărite odată cu salariile medicilor.

„Şpaga, al doilea element. Lipsa instrumentelor. Este fals să spui că în România nu se dau suficient de mulţi bani, doar că banii merg prin reţelele unor moguli din sănătate”. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

„Ştiţi că la un moment era penurie de teste, de kituri, se vorbea tot timpul, la nivel European. Astea nu sunt tocmai uşoare, nu se fac în bucătărie la tine. Astea cer un anumit nivel. Aceste teste trebuiau pregătite din ianuarie, toată Europa trebuia să se pregătească pentru acest lucru, nu s-a făcut”, adaugă fostul ministru.