David Julius și Ardem Patapoutian au câștigat Nobelul pentru Medicină. Descoperirea pentru care au fost premiați

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat oamenilor de știință David Julius și Ardem Patapoutian. Cei doi cercetători americani au fost recompensați pentru „descoperiri în ceea ce privește receptorilor de temperatură și de atingere”.

Premiul vine cu o medalie de aur și cu 1,14 milioane de dolari. Câștigătorii au fost anunțați de Thomas Perlmann, secretarul general al Comitetului Nobel.

„Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska a decis, astăzi, să acorde Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină 2021 lui David Julius și Arderm Patapoutian pentru descoperirea receptorilor în ceea ce privește receptorii de temperatură și atingere”, a declarat Perlmann.

Descoperirile lor pune în lumină modul în care căldura, frigul și forța mecanică pot iniția impulsuri nervoase – ceea ce ne permite să percepem și să ne adaptăm la lumea din jurul nostru.

În 2020, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice pentru descoperirea virusul care provoacă hepatita C.