• Valeriu Gheorghiță a explicat de ce a scăzut numărul vaccinărilor
  • Valeriu Gheorghiță: „Am ajuns la populația ezitantă“
  • Peste 55% persoane de peste 50 de ani sunt vaccinate cu cel puțin o doză, potrivit ultimelor date

Numărul românilor care se vaccinează zilnic a scăzut cu aproape jumătate, în decurs de doar o săptămână. Duminică, sub 55.000 de români au fost vaccinați, în timp ce peste 101.000 persoane au primit serul cu o duminică în urmă.

Explicația ar fi faptul că cei care și-au dorit să se vaccineze au făcut-o deja, iar acum s-a ajuns la „populația ezitantă“, spune Valeriu Gheorghiță. Din acest motiv, coordonatorul campaniei de vaccinare e de părere că acum este momentul în care autoritățile trebuie să găsească argumente pentru a-i convinge pe cei care ezită.

Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant. Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor. De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace“, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De asemenea, Gheorghiță explică și că trebuie găsite soluții pentru vaccinarea românilor din mediul rural, propunând „Oraşul vaccinează satul“, ce presupune ca personalul din centrele urbane să meargă o dată sau de două ori pe săptămână în mediul rural pentru vaccinarea anti-Covid.

„Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizam. Este «Orașul vaccinează satul». Oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș, acesta este conceptul. Îmbinând conceptul de solidaritate și încrederea putem să asigurăm, de aici înainte va fi o evoluție ondulantă a numărului de persoane care se vor vaccina în fiecare zi. Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru, putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați“, a mai spus Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că peste 55% persoane de peste 50 de ani sunt vaccinate cu cel puțin o doză, potrivit ultimelor date: „Practic, se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile“.