140 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2, au murit în ultimele 24 de ore, iar în spitale ajung pacienţi cu forme destul de grave. Medicii care tratează pacienţii COVID-19 spun că mulţi dintre aceşti pacienţi fie ignoră boala, fie se tratează singuri, acasă.

Printre cei răpuşi de virus se află şi o învăţătoare de 43 de ani, din Craiova. Managerul şcolii „Traian”, unde lucra învăţătoarea, spune că aceasta şi-a făcut testul COVID la câteva zile după ce a avut simptome. A stat, însă aproape o săptămână acasă, pentru că nu ar fi fost locuri în spital. Când a fost internată, plămânii ei erau distruşi în proporţie de 90%.

Maria Daşu, managerul Şcolii „Traian” Craiova: „Ne-a sunat că-i e frică de nu mai poate şi < ce mă fac, doamna că mi-a zis nu ştiu ce doctoriţă să merg acasă, să fac tratamentul, că e mai bine, că-n spital e foarte aglomerat.> (…) După aia am comunicat pe mesaje şi-mi spunea: < Doamna, mi-e foarte rău >. Eu zic, cheamă salvarea, ce stai!”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Mihai Flueran, un tânăr de 33 de ani din Craiova, a văzut şi el moartea cu ochii, după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2. A crezut că poate trece uşor peste boală, aşa că a decis să se trateze acasă. A primit telefonic medicamente de la medic. După 10 zile, a ajuns direct în ATI.

Mihai Flueran, fost pacient COVID-19: „Într-a unsprezecea zi am ajuns la Terapie. Noaptea mi-a scăzut foarte tare saturaţia. De la 96, 97, 98, cât aveam de obicei, a scăzut la 92. După aceea, dimineaţa, a scăzut la 88, şi până la ora 1 când am mers la spital, îmi ajunsese la 82. Uneori chiar 78. Când am ajuns la spital m-au băgat de urgenţă în Terapie Intensivă.”

Ionuţ Cocheci este unul dintre medicii care tratează pacienţi COVID. Este medic la Spitalul suport COVID din Rovinari. Din 4 martie şi până acum, aici au ajuns 29 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Le recomandă pacienţilor să se testeze şi să meargă la spital imediat ce au simptome de boală.

Ionuţ Cocheci, medic internist, spitalul suport COVID Rovinari: „Din cei autotrataţi la domiciliu sau de medicul de familie, tocmai de acolo se selectează cazurile acestea grave care ajung în cele din urmă la spital. (…) De obicei vin pacienţi simptomatici. Adică, cu simptome mai mult sau mai puţin specifice de coronavirus. Din păcate, nu are nişte manifestări tipice şi clasice. Tablou clinic este atât de variat, de la simptome respiratorii, la simptome digestive, la simptome neurologice. Şi atunci, paleta asta largă de simptome impune testarea.”