• Mobilitatea între state este limitată de nivelul de dezvoltare a infrastructurii și echipamentelor de transport.
  • Casele de bătrâni sunt centre epidemice, iar Africa nu are astfel de locuri
  • Țările africane au reacționat foarte repede și eficient la începutul epidemiei

Dupa șase luni de la începerea pandemiei pe continentul african, Organizația Mondială a Sănătății discută posibilele motive pentru rata scăzută a infecției pe continent, relatează Franceinfo.

În ultimele 2 luni, numărul infecțiilor a scăzut.

„Începând cu 20 iulie, regiunea a cunoscut un declin în ce privește noile cazuri de Covid-19”, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Începând cu 14 februarie 2020, când a fost diagnosticat primul caz de Covid-19 în Egipt, peste 1,4 milioane de persoane au fost infectate pe un continent în care nicio țară nu a fost scutită.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

„Africa nu a cunoscut o răspândire exponențială a Covid-19 așa cum se temeau mulți inițial”, a spus Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. Numărul deceselor atribuite Covid-19 a rămas, de asemenea, scazut.

Boala a ucis peste 35.000 de oameni pe tot continentul. O cifră similară cu numărul deceselor înregistrate doar de Italia. Mai multe ipoteze au fost prezentate de agenția ONU pentru a explica profilul unic al pandemiei din Africa.

Măsurile luate de state pentru a restricționa mișcarea populațiilor, profilul demografic și modul de viață al africanilor par să fi contribuit la un curs „diferit” al epidemiei.

Măsuri rapide și „drastice”

Matshidiso Moeti a reamintit în timpul unei conferințe de presă din 24 septembrie 2020, că viteza reacției țărilor de a opri epidemia a jucat un rol major. Încă din martie 2020, statele „au luat decizii foarte importante, foarte devreme și au impus măsuri drastice” pentru a limita deplasarea populațiilor și a adunărilor. Directorul regional subliniază că sunt cu atât mai lăudabile cu cât au un impact socio-economic puternic. Capacitatea de reacție a țărilor este combinată cu alți factori.

Un continent mai „izolat”

Cu excepția câtorva țări, cum ar fi Africa de Sud și cele din Africa de Nord, „Africa este mai puțin conectată la nivel internațional”. Continentul a ajuns astfel să fie mai puțin expus. În plus, mobilitatea între state este limitată de nivelul de dezvoltare al infrastructurii și echipamentelor de transport. „Face diferența în intensitatea cu care virusul se va răspândi într-o țară. Aceștia sunt factori care trebuie luați în considerare”, a spus dr. Moeti.

O populație tânără

„Pandemia s-a manifestat în principal la o grupă de vârstă mai tânără și a fost mai pronunțată în câteva țări”, subliniază OMS. „Structura populației face o mare diferență,” insistă dr. Moeti. În majoritatea țărilor africane, aproximativ 3% din populație are peste 65 de ani.

Șeful biroului OMS din Africa explică faptul că țările care au înregistrat cele mai mari rate de deces sunt cele în care piramida vârstei are alte caracteristici. Este cazul Algeriei, unde cei peste 65 de ani reprezintă 10% din populație, sau chiar în Africa de Sud, unde această cifră este „în jur de 5%”.

Când tinerii sunt infectați, se îmbolnăvesc mai puțin grav sau mor mai puțin din cauza bolii. Potrivit OMS, „aproximativ 91% din cazurile de infecție cu Covid-19 în Africa subsahariană privesc persoanele cu vârsta sub 60 de ani, iar mai mult de 80% din cazuri sunt asimptomatice”

Un alt mod de viață

Făcând o paralelă cu situația persoanelor în vârstă din Africa și Occident, dr. Moeti a menționat că, în general, bătrânii locuiesc cu rudele lor în societățile africane, spre deosebire de țările occidentale unde sunt grupate împreună în case de bătrâni. Locuri care au devenit centre epidemice.

O altă protecție legată de modul de viață al africanilor, virusul „nu se răspândește foarte bine în exterior și Africa are o populație mare care este rurală și petrece mult timp afară”, a spus Francisca Mutapi. profesor în sănătate globală, infecții și imunitate la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie) la conferința de presă a OMS.

Dacă ipotezele tind să fie confirmate, cercetătorii își continuă investigațiile pentru a înțelege mai bine dinamica Covid-19 din Africa. „Învățăm puțin mai mult în fiecare zi”, asigură dr. Moeti.