• Ministerul Sănătății anunță că au fost contractate 1.300.000 doze de vaccin.
  • Medicul Sandra Alexiu spune că vaccinul ar fi trebuit să fi ajuns deja în cabinete.
  • Anul trecut, vaccinul a ajuns prea târziu și mii de doze au fost aruncate la gunoi.
  • Vaccinurile anti-COVID și antigripal se pot administra în același timp.

De săptămâna viitoare te poți vaccina antigripal. Ministerul Sănătății a anunțat că a semnat un contract pentru 1 milion 300.000 de doze. Numărul poate fi suplimentat până la 2 milioane.

Medicii de familie spun, însă, că vaccinulajunge și anul acesta prea târziu la pacienți. Mulți l-au comandat în farmacii. De la intrarea dozelor de vaccin în țară și până ajung la medicii de familie poate să treacă și o lună.

Am zilnic în cabinet oameni care mă întreabă și nu am ce să le fac. Se duc și își cumpără de la farmacie și vin și le fac vaccinul, s-a reluat aceeași problemă și iar nu voi mai avea pe cine să vaccinez în noiembrie. Trendul de vaccinare scade de la o zi la alta. Încrederea în vaccinare, ca și încrederea în autorități, scade de la o zi la alta”, a spus Sandra Alexiu, medic de familie.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Deși li s-a promis de către minister că în luna septembrie vor intra în țară trei tranșe de vaccin, ministrul interimar se scuză și spune că atunci când a ajuns el la minister contractele nu erau semnate. Din cearta și înțepăturile politicienilor tot noi pierdem.

Sandra Alexiu spune că scenariul de iarna trecută se poate repeta.

Atunci am fi putut vaccina pe toată lumea care dorea, doar că în decembrie nu a mai vrut nimeni și noi ne-am trezit în situația în care am aruncat efectiv la deșeuri sute de doze de vaccin. E păcat de niște bani ale unui minister al Sănătății care și așa are pre puțini bani pentru câtă nevoie are”, a adăugat Sandra Alexiu.

Vaccinarea anti-COVID nu e singura la care nu ne prea înghesuim. Doar 8 până la 11 procente din populația eligibilă ajunge să se vaccineze împotriva gripei.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat deja că nu există nicio restricționare între cele două vaccinuri.

Cine dorește să se vaccineze antigripal poate să beneficieze, de pildă, la medicul de familie și de vaccinare COVID-19 pentru că se pot face simultan sau la orice alt interval de timp față de doza de vaccin COVID-19 sau invers. Nu există limitări din acest punct de vedere”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.