De unde spun chinezii că a pornit pandemia? „Este puțin probabil ca virusul să fi scăpat din laboratorul din Wuhan“

  • Laboratorul din Wuhan nu a avut niciodată coronavirusul, spune unul dintre epidemiologii care a lucrat alături de experții OMS în ancheta privind originea virusului.
  • Specialiștii OMS ar vrea să își continue investigațiile în China.
  • Pandemia a plecat cel mai probabil de la un animal, iar virusul s-a transmis la om printr-un animal intermediar.

„Concluzia noastră finală este că este extrem de puțin probabil ca virusul să fi scăpat din laboratorul din Wuhan“. Acesta a fost anunțul făcut în urmă cu câteva ore de oficialii chinezi, într-o conferință de presă ce a avut loc la Beijing.

Unul dintre epidemiologii care a lucrat alături de experții OMS în ancheta privind originea virusului a anunțat că laboratorul din Wuhan nu a avut niciodată acest virus. Pandemia a plecat cel mai probabil de la un animal, iar virusul s-a transmis la om printr-un animal intermediar, au anunțat oficiali chinezi.

Tot ei au invocat și un raport inițial al OMS care spunea că virusul a pornit de la oameni, explicând că este imposibil ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator. Un alt oficial chinez a respins afirmațiile potrivit cărora virusul a scăpat dintr-unul dintre cele două laboratoare din Wuhan.

CITEȘTE ȘI Singurul om de știință străin care a lucrat în laboratorul din Wuhan, dezvăluiri în premieră

Specialiștii OMS ar vrea să își continue investigațiile în China, însă țara refuză ca echipa care investighează originea virusului SARS-CoV-2 să se întoarcă în zonele din care ar fi pornit pandemia. Cercetătorii ar trebui mai bine să prioritizeze teoria cea mai probabilă, adică aceea că virusul a pornit de la animale și să își extindă studiile în alte țări din lume, spun oficialii chinezi.

Ministrul adjunct al comisiei de sănătate din China a declarat că a fost surprins de propunerea OMS, care spunea că cercetătorii ar trebui să se întoarcă la Wuhan pentru a-și continua investigațiile de la începutul acestui an.