• O femeie din New South Wales, în vârstă de 52 de ani, a murit din cauza „unui cheag de sânge format în creier”
  • Primul deces a fost înregistrat la o femeie de 48 de ani, în luna aprilie
  • Autoritățile subliniază că beneficiile acestui vaccin sunt mai mari decât riscurile

O femeie de 52 de ani din New South Wales a murit după ce a primit vaccinul AstraZeneca. Acesta este „probabil” al doilea deces din Australia cauzat de trombofilia asociată cu acest ser, spune autoritatea australiană de reglementare a medicamentelor, citată de The Guardian.

Administrația pentru produse terapeutice a anunțat, joi, că femeia avea „un cheag de sânge în creier cunoscut sub numele de tromboză a sinusului venos cerebral”.

„Transmitem sincere condoleanțe familiei sale”, a declarat sursa citată.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este a doua moarte în Australia, probabil legată de tromboza apărută în urma administrării serului de la AstraZeneca. Sindromul este specific celor care au primit vaccinul și apare atunci când o persoană are cheaguri de sânge, dar și un număr scăzut de trombocite. Primul deces a fost înregistrat la o femeie de 48 de ani, în aprilie.

De atunci, medicii din Australia au reușit să identifice rapid posibilele cazuri, deoarece au fost depistate mai multe persoane în întreaga lume.

Majoritatea cazurilor au fost tratate cu succes, iar rata mortalității, deja scăzută, este în declin, a spus dr. Indu Singh, profesor de hematologie la Universitatea Griffith.

Tratamentul este foarte bine stabilit și nu este ceva care ucide întotdeauna pacientul”, a spus Singh. „Știm ce să căutăm și, atâta timp cât suntem conștienți de el, este tratabil”.

Directorul medical, prof. Paul Kelly, a declarat că decesul anunțat joi a fost „extrem de nefericit”.

Voi sublinia că este doar a doua moarte. Sunt peste 3,6 milioane de doze din acest vaccin administrate în toată Australia”, a spus el.

Acesta rămâne un eveniment extrem de rar, dar atunci când se întâmplă, așa cum am văzut în acest caz, poate avea consecințe tragice”, a conchis medicul.