• O medie de 8.000 de decese au fost raportate zilnic, la nivel mondial.
  • Vaccinul COVAX este distribuit în statele sărace.
  • Varianta Delta face ravagii la nivel mondial.

Numărul deceselor la nivel mondial legate de COVID-19 a depășit vineri 5 milioane, potrivit unui bilanț realizat de Reuters, persoanele nevaccinate fiind expuse în special la tulpina virulentă Delta.

Varianta a scos la iveală diferențele mari în ceea ce privește ratele de vaccinare între țările bogate și cele sărace, precum și consecințele ezitării vaccinării în unele țări occidentale.

Mai mult de jumătate din totalul deceselor la nivel mondial raportate pe o medie de șapte zile au fost înregistrate în Statele Unite, Rusia, Brazilia, Mexic și India.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În timp ce a fost nevoie de mai puțin de un an pentru ca numărul deceselor provocate de COVID-19 să atingă 2,5 milioane, următoarele 2,5 milioane de decese au fost înregistrate în puțin mai puțin de opt luni, se arată în bilanț.

O medie de 8.000 de decese au fost raportate zilnic în întreaga lume în ultima săptămână, adică aproximativ cinci decese în fiecare minut. Cu toate acestea, rata globală a deceselor a încetinit în ultimele săptămâni.

Vaccinul COVAX, distribuit în țările sărace

În ultimele zile s-a pus tot mai mult accentul pe trimiterea de vaccinuri către națiunile mai sărace, unde multe persoane nu au primit încă o primă doză, chiar dacă omologii lor mai bogați au început să administreze vaccinuri de rapel.

Mai mult de jumătate din lume nu a primit încă cel puțin o doză de vaccin COVID-19, potrivit Our World in Data.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat săptămâna aceasta că programul său de distribuție a vaccinului COVAX va distribui, pentru prima dată, vaccinuri doar în țările cu cele mai scăzute niveluri de acoperire.

Codirijat de OMS, COVAX a alocat din ianuarie, în mare parte, doze proporțional între cele peste 140 de state beneficiare, în funcție de mărimea populației.

„Pentru aprovizionarea din octombrie am conceput o metodologie diferită, acoperind doar participanții cu surse scăzute de aprovizionare”, a declarat Mariangela Simao, director general adjunct al OMS pentru accesul la vaccinuri, într-o înregistrare a unei prezentări de conferință de săptămâna trecută, postată pe site-ul OMS.

Varianta Delta este acum tulpina dominantă la nivel mondial și a fost raportată în 187 din cele 194 de țări membre ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ 47% din populația eligibilă din India a primit prima imunizare, iar oficialii au administrat în jur de 7.896.950 de doze pe zi în ultima săptămână.