• Ioana Mihăilă: Vom propune ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic.
  • „Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate”, a spus ministrul.
  • Propunerea ar putea intra în vigoare în septembrie.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă spune că va propune ca, în cazul creșterii incidenței cazurilor de Covid, personalul medical nevaccinat să fie testat periodic. „Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate”, a spus ministrul.

Întrebată, duminică, la Digi24, dacă vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru anumite categorii de persoane, Ioana Mihăilă a spus: „Nu aș spune chiar obligatorie, vaccinarea este opțională. Cred că e bine să rămână la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă ne vaccinăm sau nu, dar cred că pentru anumite categorii profesionale, cum este personalul medical, e important să ne gândim și la persoanele cu care acest personal medical vine în contact, adică cu pacienți vulnerabili”.

Ministrul Sănătății susține ca va propune ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Noi vom veni cu propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical și medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienților. Acest lucru se va întâmpla doar dacă se vor depăși anumite incidențe ale infecției cu Covid. (…) În metodologia INSP de acum este la incidență de peste 1,5 la mie. (…) Testare rapidă sau testare PCR cu anumită frecvență, pe care o decid specialiștii, cei de la INSP”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Conform acesteia, costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate: „În principiu costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care este nevaccinată. Cred că trebuie să-și asume responsabilitatea de a avea grijă de pacienții cu care vin în contact, fie vaccinându-se, fie testându-se periodic”.

Ioana Mihăilă a precizat că o astfel de propunere ar putea intra în vigoare, în funcție de incidență, „probabil din septembrie, pentru că dorim să le dăm timp celor care încă nu s-au vaccinat”.