• Este o vitamină pe care o obținem de la soare, însă, în ciuda disponibilității sale ample, unul din trei adulți australieni suferă încă de o deficiență ușoară, moderată sau severă de vitamina D.
  • Vitamina D este un nutrient important care ajută la menținerea unei stări bune de sănătate și la menținerea oaselor și mușchilor noștri puternici și sănătoși.
  • Josh Sutherland, primul autor și doctorand al UniSA, spune că, deși vitamina D a fost asociată cu mortalitatea, a fost dificil să se stabilească efectele cauzale.

În prezent, noi cercetări efectuate de Universitatea din Australia de Sud oferă dovezi solide că deficiența de vitamina D este asociată cu moartea prematură, ceea ce a determinat apelurile pentru ca oamenii să urmeze liniile directoare privind nivelul sănătos de vitamina D.

Publicat în Annals of Internal Medicine, studiul a constatat că, cu cât deficiența de vitamina D este mai severă, cu atât crește riscul de mortalitate. Vitamina D este un nutrient important care ajută la menținerea unei stări bune de sănătate și la menținerea oaselor și mușchilor noștri puternici și sănătoși.

Josh Sutherland, primul autor și doctorand al UniSA, spune că, deși vitamina D a fost asociată cu mortalitatea, a fost dificil să se stabilească efectele cauzale: Studiul nostru oferă dovezi solide pentru legătura dintre nivelurile scăzute de vitamina D și mortalitate, iar acesta este primul studiu de acest gen care include și mortalitatea legată de bolile respiratorii ca rezultat.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Am folosit o nouă metodă genetică pentru a explora și a afirma relațiile neliniare pe care le-am observat în cadrul observațiilor, iar prin aceasta am reușit să oferim dovezi puternice pentru legătura dintre un nivel scăzut de vitamina D și moartea prematură.

Deficitul de vitamina D a fost legat de mortalitate, dar, deoarece studiile clinice au eșuat adesea să recruteze persoane cu niveluri scăzute de vitamina D – sau li s-a interzis să includă participanți cu deficit de vitamina – a fost dificil să se stabilească relații de cauzalitate.

Studiul de randomizare mendeliană a evaluat 307.601 înregistrări din UK Biobank. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost notate ca fiind mai mici de <25 nmol/L, iar concentrația medie s-a constatat a fi de 45,2 nmol/L. Pe o perioadă de urmărire de 14 ani, cercetătorii au constatat că riscul de deces a scăzut semnificativ odată cu creșterea concentrațiilor de vitamina D, cele mai puternice efecte fiind observate în rândul celor cu deficiențe severe.

Cercetătorul principal și directorul Centrului australian pentru sănătate de precizie din cadrul UniSA, profesorul Elina Hyppönen, spune că acum sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili strategii eficiente de sănătate publică care pot contribui la realizarea orientărilor naționale și la reducerea riscului de deces prematur asociat cu niveluri scăzute de vitamina D.